Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2009

Νέα αντιμετώπιση για τους μετανάστες

Νέα αντιμετώπιση για τους μετανάστες

Σειρά πρωτοβουλιών για τους μετανάστες ανακοίνωσε την Τετάρτη ο Γιώργος Παπανδρέου από το βήμα του 3ου παγκόσμιου φόρουμ για τη μετανάστευση και την ανάπτυξη, παρουσία του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν.

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, πρόθεση της κυβέρνησης είναι να δώσει την ελληνική υπηκοότητα στους μετανάστες δεύτερης γενιάς, στα παιδιά δηλαδή των μεταναστών που έχουν γεννηθεί, έχουν μεγαλώσει και πάει σχολείο στην Ελλάδα και μέχρι στιγμής το ελληνικό κράτος τα αντιμετωπίζει σαν φιλοξενούμενους.

Στο ίδιο φόρουμ, ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης υποσχέθηκε ότι θα δοθεί σε ορισμένες κατηγορίες μεταναστών και το δικαίωμα ψήφου στις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση.

Το θέμα της μετανάστευσης τέθηκε επί τάπητος και στην κατ' ιδίαν συνάντηση που είχαν στο μέγαρο Μαξίμου οι κ. Παπανδρέου και Μπαν Κι Μουν, όπως επίσης και τα θέματα της ονομασίας των Σκοπίων και της Κύπρου.

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον γ.γ. του ΟΗΕ για τις τελευταίες πρωτοβουλίες που -όπως είπε- έχει λάβει "με στόχο τη δημιουργία μιας δυναμικής, και στην προσπάθεια επίλυσης του κυπριακού προβλήματος αλλά και βεβαίως και στην προσπάθεια επίλυσης του ζητήματος του ονόματος".

Αναφερόμενος στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, ο κ. Μουν μετέφερε την προθυμία Νίμιτς για επανεκκίνηση των συνομιλιών "μόλις είναι έτοιμες οι δύο πλευρές". "Ο πρωθυπουργός μου είπε πως η Ελλάδα είναι έτοιμη και θα υποστηρίξει πλήρως τον συντονιστικό ρόλο του ειδικού απεσταλμένου μου" δήλωσε ο γ.γ. του ΟΗΕ.

Για τις συνομιλίες για το Κυπριακό, ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών είπε ότι η διεθνής κοινότητα έχει επενδύσει πολλά και έχει υψηλές προσδοκίες.

Ο κ. Μπαν Κι Μουν έγινε δεκτός και στο Προεδρικό Μέγαρο από τον Κάρολο Παπούλια, που παρέθεσε γεύμα προς τιμήν του.

Κατά τη διάρκεια του γεύματος, ο Κ. Παπούλιας αναφέρθηκε στα κύματα των μεταναστών που δέχεται η Ελλάδα από την Τουρκία και στα προβλήματα που υπάρχουν στο θέμα της επανεισδοχής των μεταναστών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου