Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2009

Οικονομική αστυνομία φτιάχνει η κυβέρνηση


Αποφασισμένη να αυξήσει τα έσοδα του Δημοσίου φέρεται η κυβέρνηση, διαπιστώνοντας ότι υπάρχει μεγάλη υστέρηση στην είσπραξή τους η οποία υπολογίζεται ότι φτάνει στα 30 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, πέραν της ενεργοποίησης των παραδοσιακών ελεγκτικών μηχανισμών και την έντασης των καθιερωμένων ελέγχων, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να δημιουργήσει ένα νέο σώμα το οποίο αποστολή θα έχει την πάταξη της φοροδιαφυγής, της φοροαποφυγής και της φοροκλοπής.

Αρμοδιότητες

Το νέο σώμα θα λειτουργεί ως οικονομική αστυνομία, στα πρότυπα της αντίστοιχης ιταλικής και θα έχει δικαίωμα ελέγχου σε όλων των ειδών τις επιχειρήσεις, ακόμα και σε φυσικά πρόσωπα, οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, σε οποιοδήποτε σημείο επιλέξει. Γι’ αυτό θα χρειαστεί να «εξοπλιστεί» με νομοθετικά κατοχυρωμένες αρμοδιότητες.

Οι αρμοδιότητες της οικονομικής αστυνομίας θα οριστούν με νομοσχέδιο, το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή, ή θα περιλαμβάνεται στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο αναμένεται να κατατεθεί τον επόμενο Μάρτιο. Ωστόσο, το πιθανότερο είναι να κατατεθεί πριν από το φορολογικό νομοσχέδιο, ώστε να είναι έτοιμη να αναλάβει δράση αμέσως μετά την ψήφιση του νέου φορολογικού συστήματος. Η οικονομική αστυνομία θα μπορεί, μεταξύ άλλων, να κάνει διασταυρώσεις στοιχείων, να ελέγχει αποδείξεις και τιμολόγια, αλλά και να ελέγχει τη διακίνηση των προϊόντων «μαϊμούδων» που έχουν κατακλύσει την αγορά. Λέγεται μάλιστα ότι στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι να φτάσει μέχρι και στην ποινικοποίηση της αγοράς αυτών των προϊόντων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες θα της δοθούν και αρμοδιότητες που έχουν σήμερα τα Τελωνεία, οι Εφορίες, ακόμα και η ΥΠΕΕ (πρώην ΣΔΟΕ). Θα έχει δικά της περιπολικά και αυτοκίνητα με συμβατικές πινακίδες, τα στελέχη της θα φορούν ειδική στολή, ενώ θα υπάρχουν και πολλά τα οποία θα κυκλοφορούν με πολιτικά. Στόχος της κυβέρνησης είναι να μειώσει δραστικά το ποσό των 30 δισ. ευρώ που δεν εισέρχονται στα δημόσια ταμεία και θεωρεί ότι έτσι θα μπορέσει να μειώσει το έλλειμμα, αλλά και να ενισχύσει την κοινωνική της πολιτική. Επικεφαλής της Οικονομικής Αστυνομίας έχει προταθεί να τεθεί ο Αντεισαγγελέας Εφετών Θράκης Βασίλης Φλωρίδης (αδελφός του τέως υπουργού και νυν βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Φλωρίδη).

Ωστόσο, το όνομα του κ. Φλωρίδη έχει ακουστεί και για τη θέση του Συνηγόρου Δημόσιας Διοίκησης, αλλά και του επικεφαλής της Αρχής για την καταπολέμηση του μαύρου χρήματος, η οποία θα ξαναπάρει τις αρμοδιότητες που είχε όταν δημιουργήθηκε, και οι οποίες της αφαιρέθηκαν όταν ο πρώην επικεφαλής της Γιώργος Ζορμπάς είχε προχωρήσει σε βάθος την έρευνα για τα δομημένα ομόλογα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου