Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

Ενίσχυση ρευστότητας στην αγορά









Στη δημιουργία ενός «Συμφώνου Ρευστότητας» ανάμεσα στο Ελληνικό Δημόσιο και στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, συμφώνησαν ο Υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, και ο Υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, στην συνάντηση που είχαν με το Προεδρείο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών.

"Η ελληνική πολιτεία έχει νομοθετήσει την επέκταση κατά 25 δισεκατομμύρια ευρώ του προγράμματος εγγυήσεων, που πηγαίνουν στις ελληνικές τράπεζες. Τα χρήματα αυτά είναι χρήματα που πηγαίνουν - και πρέπει να πάνε - στη ρευστότητα." τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου .

Ο Υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε την απόφαση "σιγουριά του Έλληνα πολίτη"  δηλώνοντας χαρακτηριστικά  "Αυτό το «Σύμφωνο Ρευστότητας» θα παρακολουθείται και από την Τράπεζα της Ελλάδος και από τους Επιτρόπους που έχει το Ελληνικό Δημόσιο σε κάθε τράπεζα. Και θα είναι η σιγουριά του Έλληνα πολίτη ότι οι εγγυήσεις αυτές χρησιμοποιούνται, για να δώσουν ώθηση στην ελληνική οικονομία."

Σχετικά με τον ρόλο των τραπεζών στη ρύθμιση των φορολογικών οφειλών, ο κος Παπακωσταντίνου τόνισε ότι οι ελληνικές τράπεζες δεσμεύτηκαν να συνδράμουν προς την κατεύθυνση αυτή. Επίσης, στην κατεύθυνση αυτή θα λειτουργήσει και το ΤΕΜΠΜΕ, ώστε να μπορέσουν οι επιχειρήσεις  να μπουν στη ρύθμιση, στο πρόγραμμα το οποίο θα τρέξει από τώρα μέχρι περίπου τα μέσα Νοεμβρίου " για να  να κλείσουν οριστικά τις εκκρεμείς υποθέσεις, που έχουν με το παρελθόν".

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Προωθούνται νέα Επενδυτικά Ταμεία

Το «Ελληνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης - ΕΤΕΑΝ» θα αντικαταστήσει το ΤΕΜΠΜΕ, ανακοίνωσε ο Υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης Και Ανταγωνιστικότητας, το οποίο χαρακτήρισε  ως "το πλέον σημαντικό εργαλείο για την ενίσχυση της ρευστότητας".

" Οι συνολικές επενδύσεις στην πραγματική οικονομία, που θα χρηματοδοτήσουν τα νέα Ταμεία αναμένεται να φτάσουν και να ξεπεράσουν τα 6 δις Ευρώ στην επόμενη πενταετία" δήλωσε ο κος Χρυσοχοΐδης και τόνισε :" Η Κυβέρνηση και οι τράπεζες αναλαμβάνουμε από κοινού την ευθύνη για εκσυγχρονισμό και προσαρμογή των τραπεζικών προϊόντων στις ανάγκες του μέλλοντος"

ΚΚΕ: Η κυβέρνηση συνεχίζει την εκστρατεία εξαπάτησης του λαού

Σκληρή κριτική άσκησε το ΚΚΕ,στη σύναψη του Συμφώνου Ρευστότητας αναφέροντας σε ανακοίνωσή του: «Η κυβέρνηση συνεχίζει την εκστρατεία εξαπάτησης του λαού. Η κυβέρνηση και οι τράπεζες δεν ήταν, ούτε μπορούν να γίνουν στήριγμα των μικρών επιχειρήσεων ,με τον πιο ενεργό ρόλο τους στη ρύθμιση των φορολογικών οφειλών. Αντίθετα θα σφίγγουν όλο και πιο πολύ τη θηλιά στους καταχρεωμένους αυτοαπασχολούμενους, μικρούς εμπόρους και βιοτέχνες».

Στην ανακοίνωση του κόμματος σημειώνεται επίσης ότι «για τη στήριξη της κερδοφορίας και για την εξαγωγή κεφαλαίων δίνεται και το νέο πακέτο των 25 δις ευρώ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου