Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου 2010

Κατάψυξη τροφίμων


Ποσο και τι γνωρίζουμε για την κατάψυξη τροφίμων και φαγητών..? Ο οδηγόs παρακάτω μάs δίνει μια βοήθεια.


Tρόφιμα που μπαίνουν στην κατάψυξη και χρόνος διατήρησης τους
- Κρέας - 9 μήνες έως 1 χρόνο (το αγοράζουμε σε μικρά πακετάκια ή μερίδες και τα βάζουμε σε ξεχωριστά, κλεισμένα σακουλάκια, στην κατάψυξη)
- Ψάρια - 2 έως 3 εβδομάδες
- Πουλερικά - 2 έως 3 μήνες
- Ανακατεμένο, βρασμένο και στραγγισμένο σπανάκι σκέτο ή με τυρί και άλλα υλικά για πίτα, έτοιμο σε σακουλάκι - 1 μήνα
- Γέμιση για σουφλέ (ψιλοκομμένα τυριά, ζαμπόν) - 1 μήνα
- Αυγά χωρισμένα (τα ασπράδια σε σακούλα ή πλαστικό μπολ, οι κρόκοι χτυπημένοι με ζάχαρη) - 3 μήνες
- Μπρόκολο/Κουνουπίδι σε ροζέτες - 3 μήνες
- Φύλλο ζύμης - 1 χρόνο
- Μαργαρίνη/Βούτυρο - 6 μήνες
- Σάλτσα ντομάτας (σε σακούλα) - 3 μήνες
- Ξηροί καρποί - 1 χρόνο
- Μπέικον/Ζαμπόν/Καπνιστή γαλοπούλα - 1 χρόνο
- Καπνιστός σολομός - 6 μήνες
- Καπνιστή/Ψητή μελιτζάνα ή πιπεριά καθαρισμένη από τη φλούδα - 3 μήνες
Tρόφιμα που ΔΕΝ μπαίνουν στην κατάψυξη
- Ωμά λαχανικά
- Γάλα και κρέμες
- Τυρί φέτα (εκτός αν είναι τριμμένο)
- Τυρί κίτρινο (εκτός αν είναι τριμμένο)
- Τυριά σε κρέμα ή λευκά φρέσκα τυριά
- Σάλτσα πέστο
- Βινεγκρέτ
- Ψωμί με προζύμι
- Φρούτα (ολόκληρα, φρέσκα)
- Φρέσκες σαλάτες
Μαγειρεμένα φαγητά που μπαίνουν στην κατάψυξη
- Παστίτσιο/Μουσακάς (πριν ψηθεί, χωρίς τη μπεσαμέλ)
- Πίτσα (πριν ψηθεί)
- Πίτες (ωμές ή ψημένες)
- Ογκρατέν (ωμά ή ψημένα, χωρίς τη μπεσαμέλ)
- Κρέπες γεμισμένες ή σκέτες
- Σουφλέ με ταλιατέλες (πριν ψηθεί)
- Μπιφτέκια (ωμά, ζυμωμένα)
- Τάρτες και Κις (ψημένα ή πριν ψηθούν)
- Ψωμί (φτάνει να μπει φρεσκοψημένο και όχι 2ης μέρας)
- Ψωμί για τοστ
- Κέικ/Τσουρέκι (ισχύει το ίδιο με το ψωμί)
- Ψημένο παντεσπάνι ή κέικ σε τρίμματα (για άλλη χρήση)
- Κοτόπουλο/Ψάρι φιλέτο/Κροκέτες/Γαρίδες πανέ (παναρισμένα, πριν τα ψήσουμε, για λίγες ημέρες)
- Φαγητά με σάλτσα ντομάτας σε πυρέξ (πριν ή αφού τα ψήσουμε)
- Τηγανίτες (pancakes, ψημένες)
- Ζωμός (κότας, κρέατος, ψαριού)
- Σάλτσες φρούτων
Μαγειρεμένα φαγητά που ΔΕΝ μπαίνουν στην κατάψυξη
- Φαγητά με μπεσαμέλ (ωμή ή ψημένη)
- Μους και πουτίγκες, κρέμες ψυγείου
- Τηγανητά φαγητά ψημένα (πατάτες, κοτόπουλο πανέ, κροκέτες, λαχανικά, αυγά)
- Σούπες
- Σιροπιαστά γλυκά
- Λαδερά φαγητά ψημένα
- Φαγητά ψημένα με πατάτα/Πουρές
Τί δεν πρέπει να ξαναμπεί στην κατάψυξη
-Κρέας που έχει ξeπαγώσει
- Κοτόπουλο που έχει ξεπαγώσει
- Ψάρι που έχει ψηθεί
- Φαγητά φούρνου με πατάτες που ψήθηκαν
- Ψημένα ή βραστά λαχανικά
- Παγωτό που έχει λιώσει

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου