Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

Η τοπική κοινωνία της Χαλκιδικής βρυχάται για τα μεταλλεία: Λέει "Όχι"

Παλεύουν καιρό τώρα. Αγωνίζονται να ενημερώσουν, να πληροφορήσουν, να περιφρουρήσουν. Συγκεντρώνονται, τυπώνουν και μοιράζουν φυλλάδια, μαλώνουν. Ε, και; Τι έχουν καταφέρει μέχρι τώρα;

Το οικολογικό κίνημα στη Χαλκιδική, το κίνημα κατά των Μεταλλείων Κασσάνδρας δηλαδή, έδειχνε μια κούραση τον τελευταίο καιρό, μια παραίτηση. Επικρατούσε ηρεμία. Ο κόσμος είχε αρχίσει να σκέφτεται, ότι εγκαταλείφθηκε ο αγώνας...Δε θα κάνουν κάτι, δε θα γίνει κάτι; Στις συγκεντρώσεις ο αριθμός των συμμετεχόντων μειωνόταν συνέχεια.

Εν τω μεταξύ, στο αντίπαλο στρατόπεδο τα πράγματα προχωρούνε αργά, αλλά σταθερά. Εγκρίθηκε η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων τον Ιούλιο, βρέθηκε χρηματοδότης τον Οκτώβριο και αυτή τη στιγμή αναμένονται οι πρώτες προσλήψεις. Παρεπιπτόντως, αυτές γιατί αργούν;

Από τη μεριά, πάλι, των περιβαλλοντικών διεκδικήσεων όλα φαινόταν στάσιμα. Οι αντιδρώντες στην επένδυση των μεταλλείων Χαλκιδικής φαινόταν συμβιβασμένοι, λίγο αποσυντονισμένοι, λίγο κουρασμένοι, λίγο άτονοι, λίγο διχασμένοι, λίγο απογοητευμένοι, εν τέλει λίγο αποδυναμωμένοι. Δύο συγκεντρώσεις μέσα στον τελευταίο μήνα στον Πολύγυρο μάζεψαν ελάχιστο κόσμο. Που θα πάει αυτή η δουλειά; Σε λίγο καιρό θα κοπούν και οι εισφορές των μελών! Τραγωδία!

Κάτι έπρεπε να γίνει. Κάτι ηχηρό, κάτι για να «τρομοκρατήσει» την εταιρία των μεταλλείων, να την εμποδίσει να αρχίσει τις προσλήψεις, γιατί αυτές θα είναι το τελειωτικό χτύπημα. Θα φύγουν και οι τελευταίοι εναπομείναντες πιστοί και χειραγωγημένοι και άντε να τους ξαναμαζέψεις μετά.

Ιδέα λαμπρή! Προσφυγές! Το Σ.τ.Ε. είναι η τελευταία ελπίδα και η Κομισιόν το «κερασάκι στην τούρτα», το bonus.

Στην Κομισιόν προσφεύγει το ΤΕΕ/ΤΚΜ. Υπάρχει μια παροιμία γι’ αυτούς που ξεφυτρώνουν εκεί που δεν τους σπέρνουν, αλλά είμαι πολύ ευγενική για να τη γράψω. Το ΤΕΕ λοιπόν, για κακή τύχη των ανέργων της Χαλκιδικής, αποτελείται ως επί το πλείστον από πολιτικούς μηχανικούς. Στους πολιτικούς μηχανικούς λοιπόν συμφέρει - περιβαλλοντικά πάντα βέβαια, τι άλλα συμφέροντα να’χουν οι άνθρωποι, προς Θεού - η οικιστική ανάπτυξη. Το τσιμεντάρισμα των ακτών, δηλαδή. Και επειδή, αυτό τον καιρό που η «οικοδομική δραστηριότητα είναι στα πάνω της στην Ελλάδα», όπως «όλα άλλωστε», δεν έχουν καιρό να απαντήσουν στα ερωτήματα των μηχανικών, συναδέλφων τους, της εταιρίας ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Α.Ε., που με υπόμνημά τους, αφού κατέρριψαν όλα τα επιχειρήματα του ΤΕΕ περί της Μ.Π.Ε., ζητούν εξηγήσεις. Λόγω φόρτου εργασίας, λοιπόν, προσέφυγαν στην Κομισιόν. Ε, δεν θα κάτσουν να ασχοληθούν και με τους Έλληνες συναδέλφους τους!!!!!!

Εκτός από την προσφυγή του ΤΕΕ/ΤΚΜ έγιναν και δύο προσφυγές στο Σ.τ.Ε.

Η μία προσφυγή υπογράφεται από 9 σωματεία και 23 ιδιώτες. Μεγάλος αριθμός; Όλη η τοπική κοινωνία της Χαλκιδικής; Άπασα; Λάθος! Και τα 9, σημειωτέον αλληλοκαλυπτόμενα σε μέλη, σωματεία εκπροσωπούν Ιερισσό και Μ. Παναγιά. Ούτε ένα άλλο χωριό, ούτε μισό! Οι 23 ιδιώτες; Όλοι κάτοικοι Ιερισσού, πλην μιας από τα Ν. Ρόδα!

Η άλλη προσφυγή υπογράφεται από 48 ιδιώτες. Απίστευτος αριθμός! Τεράστιος! Από αυτούς οι μισοί δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι! Δηλαδή, μισθοδοτούμενοι μήνας μπαίνει μήνας βγαίνει! Αναρωτιέμαι μάλιστα, αν όλοι οι υπογράφοντες ρωτήθηκαν ή μερικοί θα δουν τ’ όνομά τους ξαφνικά στη λίστα! Τέλος πάντων... Πάλι η Ιερισσός πρωτοστατεί με 17 συμπαθούντες, η Μ. Παναγιά ακολουθεί με 7 και τα υπόλοιπα 9 χωριά, όλα παραλιακά, ασθμαίνουν τρέχοντας να φτάσουν τους πρωτοπόρους αγωνιστές με 1 έως 4 υπογράφοντες..

Με τέτοια λαϊκή αντίδραση, που πας καημένη εταιρία; Δε βλέπεις τα πλήθη που αντιδρούν; Δε βλέπεις το λαϊκό αίσθημα των διακοσίων (είμαι και γενναιόδωρη, τα βάζω μπόλικα) ανθρώπων; Τι είναι 1500 θέσεις δουλειάς, δηλαδή 1500 οικογένειες, δηλαδή τουλάχιστον 4000 άνθρωποι, που θα πάρουν ανάσα και θα δουν μισθό να πέφτει στον οικογενειακό προϋπολογισμό, δηλαδή εκατοντάδες επιχειρηματίες, που θα δουν χρήματα στα ταμεία τους από αυτό τον μισθό, που θα καταναλώνεται τοπικά, τι είναι δεκάδες κατασκευαστές και επιχειρήσεις, που θα δουλέψουν στα έργα της εταιρίας, μπροστά σε 200! ενημερωμένους από τον «πανταχού παρόντα και τα πάντα πληρώντα» ηγέτη του «οικολογικού» κινήματος;

Πόσες χιλιάδες κόσμου έχει η Χαλκιδική και πόσοι προσέφυγαν κατά της επέκτασης των μεταλλείων; Πόδες δεκάδες χωριά έχει η Χαλκιδική και πόσα είναι κατά της επέκτασης των μεταλλείων; Πόσους άνεργους έχει η Χαλκιδική και πόσους βολεμένους; Κάντε το λογαριασμό!

Ε, λοιπόν! Η τοπική κοινωνία μίλησε, η Χαλκιδική μίλησε! Και λέει «ΟΧΙ» στον αρνητισμό, «ΟΧΙ» στην κινδυνολογία, «ΟΧΙ» στην «οικολογική» τρομολαγνεία, «ΟΧΙ» στη μιζέρια, «ΟΧΙ» στη στασιμότητα, «ΟΧΙ» στην ανεργία.

Η τοπική κοινωνία μίλησε, η Χαλκιδική μίλησε! Και λέει ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ, ΝΑΙ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ, ΝΑΙ ΣΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου