Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

Spiegel

Spiegel για ευρώ : The Game Is Over – Απέτυχαν στα ''δύσκολα'' στο Eurogroup ενώ εξελίσσεται η μεγαλύτερη επίθεση των αγορών στην Ευρωζώνη


- Ναυάγιο για την ''προίκα'' του Ευρωπαϊκού Ταμείου Σταθερότητας και για τη χρήση του υπερόπλου που ακούει στο όνομα Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα
- Με πτώση απαντούν τα ευρωπαικά Χρηματιστήρια και το Ευρώ
- Η Guardian φέρνει στο φως απόρρητη έκθεση της Κομισιόν και της ΕΚΤ για επερχόμενη ιταλική χρεοκοπία
- Στους Financial Times διευθυντές πολυεθνικών αποκαλύπτουν πως προετοιμάζονται για την επόμενη ημέρα από τη διάσπαση του ευρώ
- Διαβάστε τις εφιαλτικές προβλέψεις των διεθνών οίκων για τις οικονομίες της Γερμανία, Αγγλίας και Γαλλίας!

Μόνο όποιος φορούσε την ελληνική φανέλα έφυγε με ένα μαγκωμένο χαμόγελο από το χθεσινό Eurogroup, καθώς οριστικοποιήθηκε η εκταμίευση της 6ης δόσης.
Αν το καλοσκεφτεί όμως κανείς, είναι για τα πανηγύρια όσοι πανηγυρίζουν που μας δίνουν τα 8 δις ευρώ μετά από 2 αναβολές και ενώ κρατιόμαστε με νύχια και με δόντια στο χείλος του γκρεμού, δηλαδή της χρεοκοπίας.




Τι περίμενε να ακούσει με κομμένη την ανάσα η Ευρώπη και απογοητεύτηκε ξανά;

- Είχαν πει, πριν ''σκάσει'' η Ιταλία, πως θα έριχναν 2 τρις ευρώ στο ΕυρωπαϊκόΤαμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Αποδεικνύεται πως θα φύγει το 2011 και μετά βίας θα μαζέψουν τα μισά λεφτά και ας διαβάζουν απόρρητη έκθεση, που συνυπογράφουν Κομισιόν και ΕΚΤ, ότι είναι θέμα χρόνου η ιταλική χρεοκοπία.

- Για το αποκαλούμενο ως ''μπαζούκα'' της Ευρωζώνης, δηλαδή την Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα, ούτε κουβέντα δεν βγήκε από το στόμα των κατά τα άλλα λαλίστατων υπουργών οικονομικών.
Προφανώς δεν συγκινούνται από το ότι απειλούνται πλέον ανοιχτά με υποβάθμιση οικονομίες υπερδυνάμεων όπως η Γαλλία και πλέον η Αγγλία.
Που οι αγορές ομολόγων βρίσκουν καθημερινά νέα ταβάνια, που το μήνα Νοέμβριο ακόμα και τα γερμανικά ομόλογα παρουσίασαν ιστορικά σκαμπανεβάσματα, με αλλεπάληλα ανοδικά και καθοδικά ρεκόρ, κάτι που από το 1993 έχει να ξανασυμβεί.

Η απόρρητη έκθεση από Κομισιόν και ΕΚΤ για επικείμενη ιταλική χρεοκοπία




Δυστυχώς οι πόρτες ήταν κλειστές και δεν υπάρχει φωτογραφία με το ύφος των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης όταν μοιράστηκε στα γραφεία τους μία απόρρητη έκθεση που προειδοποιεί για τον κίνδυνο χρεοκοπίας της ιταλικής οικονομίας και φέρει τις βαριές υπογραφές της Κομισιόν και της ΕΚΤ.

Η έκθεση αυτή, ευτυχώς για εμάς τους κοινούς θνητούς, έπεσε στα χέρια της εφημερίδας Guardian που τη δημοσιεύει.
Πολύ απλά αναφέρεται πως εαν η ιταλική κυβέρνηση δεν απαντήσει άμεσα τότε θα βρεθεί σε πλήρη κρίση κρατικής ρευστότητας με εφιαλτικές συνέπειες για τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης.
''Η διατήρηση των επιτοκίων σε υψηλά επίπεδα αυξάνουν τον κίνδυνο μίας αυτοτροφοδοτούμενης φυγής από τους κρατικούς τίτλους της Ιταλίας. Η συνεπακόλουθη κρίση ρευστότητας θα μετατραπεί σε κρίση φερεγγυότητας της οποίας οι επιπτώσεις για τις μεγαλύτερες χώρες της ευρωζώνης θα είναι πολύ έντονες δεδομένης της έκθεσης στην ιταλική οικονομία'' προειδοποιούν χωρίς προσχήματα Κομισιόν και ΕΚΤ.

Γιατί το Spiegel γράφει ''The game is over''




Και ενώ στο Eurogroup χρειάζονται ορθοπεδικό για τα αντανακλαστικά τους οι αγορές κορυφώνουν τις επιθέσεις τους.
Η Fitch τρομοκρατεί προβλέποντας πως το χρέος της Αγγλίας φτάνει ταχύτατα το 94% του ΑΕΠ, της Γαλλίας στο 92% και της Γερμανίας στο 83%.Έτσι δικαιολογείται γιατί καταλήγει ο διεθνής οίκος σε προειδοποίηση υποβάθμισης της βρετανικής οικονομίας.

Αυτός είναι και ο λόγος που το SPIEGEL την συνέντευξη με τον πρωην πρωθυπουργό της Ιταλίας και πρόεδρο της Κομισιόν Romano Prodi, επιλέγει να την ''πουλήσει'' κάτω από τον τίτλο ''η Γερμανία πρέπει να πάρει αποφάσεις αλλιώς the Game Is Over''.

Οι πολυεθνικές προετοιμάζονται για δουλειές χωρίς ευρώ




Στους Financial Times επικεφαλής εταιριών-κολοσσών αποκαλύπτουν και τις αλήθειες της πραγματικής οικονομίας, πως δηλαδή είναι έτοιμες για την επόμενη ημέρα από τη διάλυση της ευρωζώνης.
''Αρχίσαμε να σκεφτόμαστε τι μπορεί να σημαίνει η διάσπαση.Στις χώρες που θα βγουν από το ευρώ, θα υπάρξει μαζική υποτίμηση που θα καταστήσει τα εισαγόμενα προϊόντα πολύ ακριβά''
είναι η γνώμη του Andre Morgan, προέδρου της Diageo Europe.

''Έχουμε κάνει την πρώτη πρόχειρη ανάλυση για τις επιπτώσεις από το να μην είναι το ευρώ το νόμισμα της Πορτογαλίας και το συμπέρασμα είναι πως συνολικά ο αντίκτυπος δεν θα ήταν τόσο αρνητικός για την εταιρεία μας, καθώς κυρίως εξάγουμε και ανήκουμε σε έναν παγκόσμιο όμιλο'' αποκαλύπτει με θάρρος ο Jurgen Dieter Hoffmann, οικονομικός διευθυντής του Πορτογαλικού υποκαταστήματος της Volkswagen.

Διαβάστε το χαρακτηριστικό άρθρο των Financial Times με τίτλο ''Μικρή ανάσα για την ευρωζώνη''




Το Βέλγιο είναι ο τέλειος μικρόκοσμος της Ευρώπης: Διχασμένο από την γλώσσα και τον πολιτισμό, δεν έχει κυβέρνηση, έχει μεγάλα χρέη και μια οικονομία στα πρόθυρα της ύφεσης.

Τα βελγικά ομόλογα έχουν γίνει «μοντέλο» για την ευρωζώνη: την περασμένη εβδομάδα εκδηλώθηκε η μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο στα yields από ύπαρξης της ευρωζώνης. Την Δευτέρα τα yields εμφάνισαν την μεγαλυτερη πτώση από ύπαρξης της ευρωζώνης.

Ετσι συνοψίζεται η διττή φύση των αγορών σήμερα. Αν το ευρώ θα σωθεί, τα ριψοκίνδυνα ενεργητικά γίνονται της μόδας και καταγράφουν πολύ μεγάλες κινήσεις, όπως η εκτίναξη 10% στην μετοχή της BNP Paribas την Δευτέρα. Αν όχι, μια κατάρρευση του ευρώ θα αφήσει λίγα «καταφύγια» και, όπως έγινε την περασμένη εβδομάδα, ούτε τα γερμανικά ομόλογα δεν ανταποκρίνονται.

Την περασμένη εβδομάδα οι επενδυτές ήταν τόσο απαισιόδοξοι, που δεν χρειάζονταν αρνητικές ειδήσεις για να συντηρηθεί η αρνητική ψυχολογία. Ακόμη και αιώνια αισιόδοξοι αναλυτές επενδυτικών τραπεζών άρχισαν να συζητούν σενάρια για Αρμαγεδδών.

Το μέγεθος των μεταβολών στις τιμές αυξάνεται. Τα επιτόκια στα γερμανικά ομόλογα, για παράδειγμα, εμφάνισαν μέσα σε αυτό τον μήνα την μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο καθώς και πτώση στην καταγεγραμμένη ιστορία, από το 1993. Οι μετοχές είναι επίσης ακραία ευμετάβλητες, αν και οι ημερήσιες μεταβολες σε μη τραπεζικές μετοχές είναι ανάλογες με του 2002, όταν κυριαρχούσαν φόβοι ύφεσης.

Οι επενδυτές βρίσκονται ενώπιον μιας απόφασης που είναι πιο δύσκολο απ’ όσο συνήθως. Αν η Ευρώπη μπορεί να σωθεί, οι μετοχές είναι φθηνές, τα περιφερειακά ομόλογα ακόμη φθηνότερα και τα «ασφαλή» ενεργητικά όπως το γεν, τα αμερικανικά ομόλογα Treasury, τα βρετανικά gilts και τα γερμανικά bunds είναι εξαιρετικά ακριβά. Αν όχι, τα «καταφύγια» είναι ελκυστικά σχεδόν σε οποιαδήποτε τιμή.

Εν τη απουσία σαφώς ενδείξεων ώστε να βασίσουν οι επενδυτες τις αποφάσεις τους, δεν μπορούν παρά να ακολουθήσουν το ένστικτό τους: Άραγε θα υποχωρήσει η Γερμανία και θα δεχθεί τα ευρωομόλογα ή την εκτύπωση χρήματος από την κεντρική τράπεζα; Μπορούν οι πολιτικοί στις χώρες της περιφέρειας να συντηρήσουν την λιτότητα, εν μέσω αυξανόμενων αναταραχών;

Η αισιοδοξία της Δευτέρας μπορεί να τονωθεί από συζητήσεις για πιθανές λύσεις ενόψει της συνόδου της ευρωζώνης την επόμενη εβδομάδα ή για μείωση επιτοκίων. Αλλά δεν πρέπει να παρασυρόμαστε: η απουσία κακών ειδήσεων δεν είναι το ίδιο με την επίλυση.

Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

F.T : Η ΕE έχει το πολύ 10 ημέρες μέχρι να καταρρεύσει



Αρθρο των Financial Times, ισχυρίζεται ότι “ο χρόνος τελειώνει. Η Ευρωζώνη έχει το πολύ δέκα ημέρες μέχρι να καταρρεύσει”.
Όπως υποστηρίζει ο συντάκτης του άρθρου υπάρχουν ακόμη κάποιες λύσεις για να λύσει κάποιος το πρόβλημα, οι επιλογές όμως περιορίζονται σημαντικά.
Ουσιαστικά προτείνονται τρεις λύσεις:
1. Η άνευ περιορισμών παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην αγορά ομολόγων αλλά και την παροχή ρευστότητας για τις τράπεζες,
2. Ένα σαφές και οριοθετημένο χρονικά πρόγραμμα έκδοσης ευρωομολόγου
3. Η άμεση δημοσιονομική ενοποίηση που εν μέρει θα οδηγήσει σε απώλεια της εθνικής κυριαρχίας των κρατών αλλά θα δημιουργήσει ένα αξιόπιστο θεσμικό πλαίσιο.

«Ξαφνική κρίση» τον Ιανουάριο

Φόβοι για στάση πληρωμών κράτους στην ευρωζώνη και σοβαρότατη τραπεζική κρίση οσονούπω.
Μετά τον διορισμό των τεχνοκρατικών κυβερνήσεων στην ευρωζώνη, οι αγορές έχουν πάρει μία προσωρινή ανάσα και θα αποφύγουν ένα καταστροφικό γεγονός πριν τα τέλη του τρέχοντος έτους, ωστόσο σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τη Exclusive Analysis, εταιρεία υπηρεσιών ασφαλείας που επικεντρώνεται σε διεθνείς κινδύνους, τον Ιανουάριο μας περιμένει ένα σοβαρό μπαμ…

Μία «ξαφνική κρίση» θα πυροδοτηθεί όταν ένα κράτος θα δηλώσει ότι δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του προς τους πιστωτές του, χωρίς να λάβει εξωτερική βοήθεια, όπως διάσωση από το ΔΝΤ, οικονομική βοήθεια από κάποιο/κάποια κράτη ή επαναδιαπραγμέτευση με τους πιστωτές.

Εάν δεν υπήρξε η πολιτική αυτή εξέλιξη, δηλαδή οι κυβερνήσεις τεχνοκρατών στην ευρωζώνη, τότε αυτή η ξαφνική κρίση είχε 65% πιθανότητες να σκάσει στις 26 Νοεμβρίου, όπως σημειώνει η Exclusive Analysis, κάτι το οποίο είχε υπογραμμίσει σε έκθεσή της στις 8 Νοεμβρίου, και επισημαίνει πως δεν παίρνει πίσω αυτή την εκτίμησή της, αλλά απλά μετατίτεται χρονικά για τα τέλη του Ιανουαρίου του 2012.

Όπως επισημαίνει δίνεται ένας πολύ μικρός μήνας του μέλιτος στην Ελλάδα και την Ιταλία αυτή τη στιγμή, για στήριξή τους από τους ευρωπαίους ηγέτες, για αυτό και δεν αναμένεται να συμβεί κάτι καταστροφικό μέσα στον επόμενο μήνα και κάτι.

Ωστόσο, αυτή η περίοδος χάριτος δεν πρόκειται να κρατήσει το 2012, καθώς τόσο οι τεχνοκράτες όσο και άλλα γεγονότα τα οποία αγοράζουν χρόνο για την ευρωζώνη, δεν αναμένεται να μπορέσουν να το κάνουν για πολύ.

Όπως επισημαίνεται, οι παρεμβάσεις της ΕΚΤ στην ιταλική και την ισπανική αγορά ομολόγων βοήθησαν στην πτώση των αποδόσεων από τα εξαιρετικά υψηλά επίπεδα που άγγιξαν, αλλά αυτή η ευφορία δεν θα έχει διάρκεια.

Δεν θα έχει διάρκεια επίσης ούτε η ευφορία και οι ελπίδες που έχουν δημιουργήσει γύρω από την Σύνοδο της 9ης Δεκεμβρίου, για λύση διαρκεία στην κρίση.

Oι συζητήσεις για νέες Συνθήκες και περισσότερη λιτότητα καθώς η πιθανότητα δημιουργίας τεράστιων μπαζούκα, δίνουν αισιοδοξία στις αγορές, ωστόσο οι επενδυτές θα πρέπει να είναι επιφυλακτικοί καθώς η ευρωζώνη αναμένεται να ζήσει μία τεράστια τραπεζική κρίση, εκτιμά ο επικεφαλής οικονομολόγος της High Frequency Economics, Carl Weinberg.

Σύμφωνα με τον οικονομολόγο, οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία θα στηρίξουν το ΔΝΤ με εκατοντάδες εκατομμύρια έτσι ώστε να βοηθήσει την Ιταλία ή την ευρωζώνη, ωστόσο το τρέχον αλλά και το επόμενο διάστημα είναι άκρως επικίνδυνο. Όπως επισημαίνει, η άποψή του για τις αγορές αλλά και την κρίση είναι πολυ bearish και «βλέπει» μάλιστα τις τραπεζικές μετοχές να σημειώνουν ακόμη μεγαλύτερη βουτιά μέχρι τα τέλη του έτους.

Ο Weinberg σημειώνει ότι αυτό δεν σημαίνει ότι έρχεται το τέλος του ευρώ, αλλά σημαίνει πως η ευρωζώνη θα ζήσει μία σοβαρότατη τραπεζική κρίση η οποία θα χρειαστεί χρόνια να επιλυθεί, και θα μπει σε περίοδο οικονομικής «ύφεσης» (depression).

H μοναδική επιλογή που υπάρχει είναι η ενδυνάμωση των τραπεζών έτσι ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν το default κρατών, που αυτή τη στιγμή θεωρείται ένα πολυ πιθανό ενδεχόμενο και μία άμεση απειλή, όπως καταλήγει.

Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

Η τοπική κοινωνία της Χαλκιδικής βρυχάται για τα μεταλλεία: Λέει "Όχι"

Παλεύουν καιρό τώρα. Αγωνίζονται να ενημερώσουν, να πληροφορήσουν, να περιφρουρήσουν. Συγκεντρώνονται, τυπώνουν και μοιράζουν φυλλάδια, μαλώνουν. Ε, και; Τι έχουν καταφέρει μέχρι τώρα;

Το οικολογικό κίνημα στη Χαλκιδική, το κίνημα κατά των Μεταλλείων Κασσάνδρας δηλαδή, έδειχνε μια κούραση τον τελευταίο καιρό, μια παραίτηση. Επικρατούσε ηρεμία. Ο κόσμος είχε αρχίσει να σκέφτεται, ότι εγκαταλείφθηκε ο αγώνας...Δε θα κάνουν κάτι, δε θα γίνει κάτι; Στις συγκεντρώσεις ο αριθμός των συμμετεχόντων μειωνόταν συνέχεια.

Εν τω μεταξύ, στο αντίπαλο στρατόπεδο τα πράγματα προχωρούνε αργά, αλλά σταθερά. Εγκρίθηκε η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων τον Ιούλιο, βρέθηκε χρηματοδότης τον Οκτώβριο και αυτή τη στιγμή αναμένονται οι πρώτες προσλήψεις. Παρεπιπτόντως, αυτές γιατί αργούν;

Από τη μεριά, πάλι, των περιβαλλοντικών διεκδικήσεων όλα φαινόταν στάσιμα. Οι αντιδρώντες στην επένδυση των μεταλλείων Χαλκιδικής φαινόταν συμβιβασμένοι, λίγο αποσυντονισμένοι, λίγο κουρασμένοι, λίγο άτονοι, λίγο διχασμένοι, λίγο απογοητευμένοι, εν τέλει λίγο αποδυναμωμένοι. Δύο συγκεντρώσεις μέσα στον τελευταίο μήνα στον Πολύγυρο μάζεψαν ελάχιστο κόσμο. Που θα πάει αυτή η δουλειά; Σε λίγο καιρό θα κοπούν και οι εισφορές των μελών! Τραγωδία!

Κάτι έπρεπε να γίνει. Κάτι ηχηρό, κάτι για να «τρομοκρατήσει» την εταιρία των μεταλλείων, να την εμποδίσει να αρχίσει τις προσλήψεις, γιατί αυτές θα είναι το τελειωτικό χτύπημα. Θα φύγουν και οι τελευταίοι εναπομείναντες πιστοί και χειραγωγημένοι και άντε να τους ξαναμαζέψεις μετά.

Ιδέα λαμπρή! Προσφυγές! Το Σ.τ.Ε. είναι η τελευταία ελπίδα και η Κομισιόν το «κερασάκι στην τούρτα», το bonus.

Στην Κομισιόν προσφεύγει το ΤΕΕ/ΤΚΜ. Υπάρχει μια παροιμία γι’ αυτούς που ξεφυτρώνουν εκεί που δεν τους σπέρνουν, αλλά είμαι πολύ ευγενική για να τη γράψω. Το ΤΕΕ λοιπόν, για κακή τύχη των ανέργων της Χαλκιδικής, αποτελείται ως επί το πλείστον από πολιτικούς μηχανικούς. Στους πολιτικούς μηχανικούς λοιπόν συμφέρει - περιβαλλοντικά πάντα βέβαια, τι άλλα συμφέροντα να’χουν οι άνθρωποι, προς Θεού - η οικιστική ανάπτυξη. Το τσιμεντάρισμα των ακτών, δηλαδή. Και επειδή, αυτό τον καιρό που η «οικοδομική δραστηριότητα είναι στα πάνω της στην Ελλάδα», όπως «όλα άλλωστε», δεν έχουν καιρό να απαντήσουν στα ερωτήματα των μηχανικών, συναδέλφων τους, της εταιρίας ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Α.Ε., που με υπόμνημά τους, αφού κατέρριψαν όλα τα επιχειρήματα του ΤΕΕ περί της Μ.Π.Ε., ζητούν εξηγήσεις. Λόγω φόρτου εργασίας, λοιπόν, προσέφυγαν στην Κομισιόν. Ε, δεν θα κάτσουν να ασχοληθούν και με τους Έλληνες συναδέλφους τους!!!!!!

Εκτός από την προσφυγή του ΤΕΕ/ΤΚΜ έγιναν και δύο προσφυγές στο Σ.τ.Ε.

Η μία προσφυγή υπογράφεται από 9 σωματεία και 23 ιδιώτες. Μεγάλος αριθμός; Όλη η τοπική κοινωνία της Χαλκιδικής; Άπασα; Λάθος! Και τα 9, σημειωτέον αλληλοκαλυπτόμενα σε μέλη, σωματεία εκπροσωπούν Ιερισσό και Μ. Παναγιά. Ούτε ένα άλλο χωριό, ούτε μισό! Οι 23 ιδιώτες; Όλοι κάτοικοι Ιερισσού, πλην μιας από τα Ν. Ρόδα!

Η άλλη προσφυγή υπογράφεται από 48 ιδιώτες. Απίστευτος αριθμός! Τεράστιος! Από αυτούς οι μισοί δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι! Δηλαδή, μισθοδοτούμενοι μήνας μπαίνει μήνας βγαίνει! Αναρωτιέμαι μάλιστα, αν όλοι οι υπογράφοντες ρωτήθηκαν ή μερικοί θα δουν τ’ όνομά τους ξαφνικά στη λίστα! Τέλος πάντων... Πάλι η Ιερισσός πρωτοστατεί με 17 συμπαθούντες, η Μ. Παναγιά ακολουθεί με 7 και τα υπόλοιπα 9 χωριά, όλα παραλιακά, ασθμαίνουν τρέχοντας να φτάσουν τους πρωτοπόρους αγωνιστές με 1 έως 4 υπογράφοντες..

Με τέτοια λαϊκή αντίδραση, που πας καημένη εταιρία; Δε βλέπεις τα πλήθη που αντιδρούν; Δε βλέπεις το λαϊκό αίσθημα των διακοσίων (είμαι και γενναιόδωρη, τα βάζω μπόλικα) ανθρώπων; Τι είναι 1500 θέσεις δουλειάς, δηλαδή 1500 οικογένειες, δηλαδή τουλάχιστον 4000 άνθρωποι, που θα πάρουν ανάσα και θα δουν μισθό να πέφτει στον οικογενειακό προϋπολογισμό, δηλαδή εκατοντάδες επιχειρηματίες, που θα δουν χρήματα στα ταμεία τους από αυτό τον μισθό, που θα καταναλώνεται τοπικά, τι είναι δεκάδες κατασκευαστές και επιχειρήσεις, που θα δουλέψουν στα έργα της εταιρίας, μπροστά σε 200! ενημερωμένους από τον «πανταχού παρόντα και τα πάντα πληρώντα» ηγέτη του «οικολογικού» κινήματος;

Πόσες χιλιάδες κόσμου έχει η Χαλκιδική και πόσοι προσέφυγαν κατά της επέκτασης των μεταλλείων; Πόδες δεκάδες χωριά έχει η Χαλκιδική και πόσα είναι κατά της επέκτασης των μεταλλείων; Πόσους άνεργους έχει η Χαλκιδική και πόσους βολεμένους; Κάντε το λογαριασμό!

Ε, λοιπόν! Η τοπική κοινωνία μίλησε, η Χαλκιδική μίλησε! Και λέει «ΟΧΙ» στον αρνητισμό, «ΟΧΙ» στην κινδυνολογία, «ΟΧΙ» στην «οικολογική» τρομολαγνεία, «ΟΧΙ» στη μιζέρια, «ΟΧΙ» στη στασιμότητα, «ΟΧΙ» στην ανεργία.

Η τοπική κοινωνία μίλησε, η Χαλκιδική μίλησε! Και λέει ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ, ΝΑΙ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ, ΝΑΙ ΣΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ.

Ευρωομόλογο υπό τον όρο πτώχευσης



Σκληρό αντίτιμο θέλει η Κομισιόν να έχει η έκδοση ευρωομολόγου, όπως αναφέρεται σε έγγραφο της ΕΕ, που περιήλθε στην κατοχή του Reuters.
Όπως αναφέρει η «Πράσινη Βίβλος», που θα δημοσιευτεί την Τετάρτη, η Κομισιόν θα μπορούσε να θέσει μια χώρα της ευρωζώνης σε καθεστώς επιτροπείας, εάν αυτή αθετεί τις δημοσιονομικές της δεσμεύσεις.
Σε παράρτημα του εγγράφου αναφέρεται ότι εάν ένα κράτος αθετεί τις υποχρεώσεις του, τότε οι ευρωπαϊκές αρχές θα μπορούσαν να το θέσουν υπό πτώχευση και σε καθεστώς επιτροπείας.
Οι ρυθμίσεις αυτές επιδιώκουν να ικανοποιήσουν το Βερολίνο, που εκφράζει την κατηγορηματική αντίθεσή του με το ευρωομόλογο.
Αξιωματούχοι της Κομισιόν αναφέρουν στο έγγραφο ότι το όποιο νέο σχέδιο για τα ευρωομόλογα θα πρέπει να στηρίζεται στην ισχυρή τους πιστοληπτική αξιολόγηση.
«Η εξυπηρέτηση των Ομολόγων Σταθερότητας, ή πιο συγκεκριμένα της καταβολής τόκου για τα κοινά ομόλογα, σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να τεθεί υπό αμφισβήτηση» αναφέρει το έγγραφο, που προσθέτει ότι μια εναλλακτική επιλογή θα ήταν η παραχώρηση σημαντικών και ενισχυμένων εξουσιών παρέμβασης της ΕΕ σε περιπτώσεις δημοσιονομικών εντάσεων, μεταξύ των οποίων και η δυνατότητα να τεθεί ένα κράτος-μέλος σε καθεστώς επιτροπείας.
Το έγγραφο αναφέρει μία ακόμα επιλογή, να επιβληθεί όρος στις χώρες που δανείζονται μέσω ευρωομολόγου να εξυπηρετούν πρώτα το συγκεκριμένο χρέος, πριν χρησιμοποιήσουν τα ποσά που άντλησαν στους εθνικούς τους προϋπολογισμούς.
Επίσης, οι συντάκτες του εγγράφου υποστηρίζουν ότι το κοινό ομόλογο θα είχε πλεονεκτήματα για τις τράπεζες που δυσκολεύονται να δανειστούν και στρέφονται ολοένα και περισσότερο στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για στήριξη.

Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

Οι οίκοι, το ευρωμολογο και ο εφιάλτης της χρεοκοπίας...

Οι οίκοι, το ευρωμολογο και ο εφιάλτης της χρεοκοπίας...

Η Moody's "σημαδεύει" τη Γαλλία, η Fitch βλέπει κίνδυνο μετάστασης στην αναδυόμενη Ευρώπη. Το Πεκίνο προειδοποεί για ντόμινο κρίσης, ενώ η ΕΕ προτείνει ευρωομόλογο.
"Καζάνι που βράζει" η Ευρωζώνη, την ώρα που οι ραγδαίες οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις σε Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία και Γαλλία εγείρουν την ανησυχία των αγορών, παρά την τοποθέτηση τεχνοκρατών στα κυβερνητικά σχήματα ορισμένων εκ των παραπάνω χωρών της ευρωπεριφέρειας.

Οι οίκοι προειδοποιούν για επικείμενες υποβαθμίσεις στις πιστοληπτικές αξιολογήσεις των κρατών - μελών της Ευρωζώνης, ενώ το Πεκίνο κάνει λόγο για "ντόμινο" κρίσης και στις αναδυόμενες οικονομίες, κρούωντας τον κώδωνα του κινδύνου για παρατεταμένη ύφεση.

Την ίδια στιγμή, οι αποδόσεις των ιταλικών και γαλλικών ομολόγων κινούνται σε σταθεροποιητικά μεν υψηλά δε επίπεδα πλην των ισπανικών που παραμένουν σε ιστορικά υψηλά.

Με σκοπό την σταθεροποίηση της αγοράς ομολόγων, η Κομισιόν παρεμβαίνει και επαναφέρει στο προσκήνιο τη λύση του ευρωομολόγου, η ενδεχόμενη έκδοση του οποίου βασίζεται σε τρεις της προτάσεις, τις οποίες θα γνωστοποιήσει επίσημα την Τετάρτη με έκθεσή της.

"Καμπανάκι" Moodys σε Γαλλία


"Καμπανάκι" για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης κρούει ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Moodys, προειδοποιώντας για πιθανή υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Γαλλίας.

Σύμφωνα με τη Moodys, σε περίπτωση που τα επιτόκια παραμείνουν σε ιστορικά υψηλά για μεγάλο χρονικό διάστημα, τότε θα ενισχυθούν οι δημοσιονομικές προκλήσεις με αρνητικές επιπτώσεις για την πιστοληπτική αξιολόγηση.

"Δεν είναι παράλογη η λύση του ευρωομόλογου", σημείωσε αντιτιθέμενος στις γερμανικές ενστάσεις.

Γιούνκερ: "Υποβάθμιση της Γαλλίας σημαίνει υποβάθμιση και του EFSF"

Κατά του ενδεχομένου υποβάθμισης της Γαλλίας από την Moody's τάχθηκε ο επικεφαλής του Eurogroup Jean-Claude Juncker, σημειώνοντας πως δεν θα ήταν πρέπον δεδομένης της πραγματικής δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας.

Ο κ. Juncker δήλωσε επίσης πως εάν υπάρξει υποβάθμιση, τότε και το EFSF θα έχανε την αξιολόγηση ΑΑΑ. «Δεν το θέλω αυτό», τόνισε.

Ο ίδιος επέκρινε την αντίθεση της Γερμανίας στην έκδοση ευρωομολόγου, λέγοντας πως είναι λάθος να «ξεγράφονται» τα ευρωομόλογα ως «παραλογισμός».

Fitch: "Καμπανάκι" για τις αναδυόμενες αγορές της Ευρώπης


Τον κίνδυνο της αποδυνάμωσης του ρυθμού ανάπτυξης στην αναδυόμενη Ευρώπη βλέπει η Fitch, απόρροια των κεφαλαιακών και χρηματοδοτικών πιέσεων στις τράπεζες της ευρωζώνης και των συνεπειών για τις θυγατρικές τους.

Σύμφωνα με την ανάλυση της Fitch, ο δανεισμός από τις μητρικές τράπεζες της ευρωζώνης προς τις χώρες της περιοχής της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, παρέμεινε σε γενικές γραμμές σταθερή το α' εξάμηνο του 2011.

Το ελληνικό παράδειγμα δείχνει όμως ότι εφόσον οι μητρικές τράπεζες δεχθούν ισχυρές πιέσεις, είναι πιθανό να αποσύρουν την έκθεση τους από τις αγορές στις οποίες δραστηριοποιούνται.

Κατά την Fitch, ο σημαντικότερος κίνδυνος που προκύπτει από την εμβάθυνση της κρίσης στην ευρωζώνη, είναι η μείωση της διαθεσιμότητας χρηματοδότησης από τις μητρικές τράπεζες, κάτι που θα ανάγκαζε τις θυγατρικές της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης να γίνουν αυτάρκεις. Αν και οι θυγατρικές των τραπεζών της ευρωζώνης θα μπορούσαν να «αντέξουν» κάποια μείωση της χρηματοδότησής τους από τις μητρικές, ωστόσο θα αναγκάζονταν να κόψουν την παροχή πίστωσης και να μειώσουν περαιτέρω τους ισολογισμούς τους, κάτι που θα είχε αρνητικές επιπτώσεις στον ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ.

Όπως επισημαίνει ο διεθνής οίκος, οι τράπεζες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης έχουν μικρή άμεση έκθεση σε ελληνικά ομόλογα ή κρατικά ομόλογα χωρών της ευρωζώνης. Ωστόσο, οι ισχνότερες προοπτικές ανάπτυξης και η δυσμενής επίπτωση της υποτίμησης των νομισμάτων θα μπορούσε να επηρεάσει την ποιότητα των assets.

Σύμφωνα με το βασικό σενάριο της Fitch, χρεοκοπία της Ελλάδας ή των τραπεζών δεν θα οδηγούσε σε επαναπατρισμό κεφαλαίων που έχουν οι ελληνικές τράπεζες στις θυγατρικές τους στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, αν και θα είχαν λιγότερο περιθώριο να παράσχουν νέα κεφάλαια στην περίπτωση που χρειαστεί. Ούτε αναμένεται οι θυγατρικές να έρθουν αντιμέτωπες με μαζικό «σήκωμα» καταθέσεων. Ωστόσο, όπως τονίζει ο οίκος, οι επιπτώσεις στην εμπιστοσύνη δεν μπορούν να αποκλειστούν και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες και οι εθνικές αρχές θα πρέπει να βρίσκονται σε επαγρύπνηση.

Προειδοποίηση από το Πεκίνο


Για παρατεταμένη παγκόσμια ύφεση έκανε λόγο σε δηλώσεις του ο αντιπροέδρος της κυβέρνησης του Πεκίνου Wang Qishan.

"Αυτή την στιγμή η διεθνής οικονομική κατάσταση είναι εξαιρετικά σοβαρή και σε καιρό αβεβαιότητας το μόνο που είναι σίγουρο είναι πως η παγκόσμια οικονομική ύφεση που προκλήθηκε από τη διεθνή κρίση θα κρατήσει μεγάλο χρονικό διάστημα", τόνισε ο ίδιος, με τους αναλυτές να μεταφράζουν αυτή τη δήλωση ως "προάγγελο χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής" από το Πεκίνο.

"Καλπάζουν" τα ισπανικά spread


Σε επίπεδα ρεκόρ διατηρείται η απόδοση του 10ετούς ισπανικού ομολόγου, με αγορές και επενδυτές να αναμένουν τη δημοπρασία βραχυπρόθεσμου χρέους στην οποία θα προχωρήσει η χώρα εντός της εβδομάδας.

Ειδικότερα, στις 481 μονάδες με απόδοση 6,57%, από 6,43% την Παρασκευή, κινείται στις σημερινές συναλλαγές των ξένων χρηματιστηρίων η απόδοση του ισπανικού 10ετούς ομολόγου.

Την ίδια ώρα, σταθεροποιητικά κινούνται και οι αποδόσεις του γαλλικού, ιρλανδικού και πορτογαλικού 10ετούς ομολόγου, στο 3,58%, 8,33% και 11,31% αντίστοιχα, με τα spreads στις 170 μ.β., 657 μ.β. και 955 μονάδες βάσης. Το spread του ελληνικού 10ετούς τίτλου διαμορφώνεται στις 2.967 μονάδες βάσης, του 2ετούς στις 12.917 μ.β. και του 5ετούς στις 5.487 μονάδες βάσης.

Η Κομισιόν προτείνει ευρωομόλογο!


Την έκδοση ευρωομολόγων, η οποία συζητείται εδώ και καιρό, συστήνει η Ευρωπαική Επιτροπή σε σχετική της έκθεση, προκειμένου να επέλθει σταθεροποίηση στην αγορά ομολόγων, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, επιακλούμενο πηγές προσκείμενες στο εν λόγω ζήτημα.

Η έκθεση αυτή, η οποία σημειωτέον ότι θα παρουσιαστεί την Τετάρτη, βασίζεται σε τρεις προτάσεις της Κομισιόν:

-Η πρώτη πρόταση θα προβλέπει την πλήρη αντικατάσταση των κρατικών ομολόγων, μετά όμως από αναθεώρηση της Συνθήκης της ΕΕ.

-Η δεύτερη πρόταση περιλαμβάνει ένα συνδυασμό κρατικών και κοινών εγγυήσεων για την έκδοση ευρωομολόγων, χωρίς να απαιτούνται αλλαγές στη Συνθήκη. Η μία πρόταση περιλαμβάνει εγγυήσεις στην έκδοση των νέων ομολόγων, χωρίς να καταργηθούν τα κρατικά ομόλογα.

-Η τρίτη πρόταση θα προβλέπει την κάλυψη ενός ποσοστού εθνικού χρέους μέσω της έκδοσης ευρωομολόγων, αλλά από εκεί και πάνω τα ίδια τα κράτη θα πρέπει να εκδίδουν τα δικά τους ομόλογα. Η πρόταση αυτή, που και πάλι θα απαιτήσει την αναθεώρηση των ευρωπαϊκών Συνθηκών.

"Αυτή η προσέγγιση θα είναι η πιο αποτελεσματική για την απόδοση πλεονεκτημάτων σταθερότητας στην αγορά ομολόγων", αναφέρει η έκθεση όπως μεταδίδουν οι FT και συμπληρώνει: "Θα εξασφαλίσει πλήρη αναχρηματοδότηση για όλα τα κράτη-μέλη ανεξαρτήτως της δημοσιονομικής τους κατάστασης".

"Παρόλα αυτά, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι η Γερμανία θα μπορούσε να συμφωνήσει εάν το σχήμα περιλαμβάνει και αυστηρούς κανόνες για τις δημόσιες δαπάνες, ενώ η έκθεση της Κομισιόν περιλαμβάνει προτάσεις για την αύξηση της ισχύος των Βρυξελλών ως προς τους εθνικούς προϋπολογισμούς", αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα των Financial times.

Ρεν: "Η κρίση χρέους έχει πλήξει τον πυρήνα της ΕΕ"


"Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η κρίση χρέους έχει πλήξει και τον πυρήνα της ευρωζώνης", δήλωσε o Κομισιάριος Επίτροπος για τις Οικονομικές Υποθέσεις, κ. Όλι Ρεν.

Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011

''Θέμα ημερών η χρεοκοπία Ισπανίας και Ιταλίας'' - Η ευρωζώνη παραδίδεται στην πυρά του χρέους

- Συντρίβουν κάθε υψηλό ρεκόρ τα spreads στα ομόλογα σε Ισπανία, Γαλλία και Ιταλία
- Πτώση δίχως φρένα για το ευρώ - Σε μαζικές αγορές χρυσού κατφεύγουν οι τράπεζες
- Καταστροφική δημοπρασία στην Ισπανία - Αποτυχημένη η πυροσβεστική επέμβαση της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας
- Κατακόκκινες οι διεθνείς αγορές - Νέα μεγάλη πτώση στο Ελληνικό Χρηματιστήριο που πλησιάζει τις 700 μονάδες
- Για επερχόμενη χρηματοοικονομική καταστροφή προειδοποιούν αναλυτές
- '' Το ευρώ έτσι όπως είναι τώρα, δεν θα έπρεπε να υπάρχει''

Ευρώ-συναγερμός - Spreads ρεκόρ για Ισπανία και Γαλλία




Καθημερινά πλέον συντρίβουν κάθε υψηλό ρεκόρ τα 10ετή ομόλογα της Γαλλίας και της Ισπανίας, απόδειξη πως η κρίση χρέους μόλυνε και τον κλειστό πυρήνα του ευρώ.

Ιστορικό υψηλό ρεκόρ από τη σύσταση της ευρωζώνης για τα spreads στα 10ετή ομόλογα της Ισπανίας με απόδοση 6,61%, τα αντίστοιχα ιταλικά έχουν απόδοση 7,17% ενώ ανεβαίνουν και τα γαλλικά 10ετή ομόλογα στις 195 μ.β με απόδοση 3,73%.

Η ΕΚΤ αποτυγχάνει ως τώρα να σβήσει τις φλόγες αφού αναποτελεσματικές είναι οι παρεμβάσεις της και σήμερα με αγορές ομολόγων Ισπανίας και Ιταλίας, σύμφωνα με το Dow Jones Newswires.

Τα spreads στην Ελλάδα στις 2.709 μ.β, στην Ιρλανδία στις 641 μ.β και στην Πορτογαλία στις 950 μ.β.

Η ευρωπαική κρίση χρέους γονατίζει το ευρώ που στην ισοτιμία του έναντι του δολαρίου είναι στα 1,34850.

Το Λονδίνο είναι στο -1,27%, η Φραγκφούρτη στο -0,73% και το Παρίσι στο -1,27%.

Νέα πτώση -0,86% στην Αθήνα με τον Γενικό Δείκτη να πλησιάζει τις 700 μονάδες

Σοκ στην Ισπανία από καταστροφική δημοπρασία




Πίσω στο 1997, 14 ολόκληρα χρόνια δηλαδή, γύρισε σήμερα η Ισπανία.

Σε μία καταστροφική όπως αποδείχτηκε δημοπρασία το Ισπανικό Δημόσιο άντλησε 3,563 δισεκατομμύρια ευρώ από 10ετή ομόλογα των οποίων η απόδοση διαμορφώθηκε στο 6,975%.

Αυτό το νούμερο είναι και το υψηλότερο κόστος 10ετούς δανεισμού για την Ισπανία από το 1997.

Θέμα ημερών η χρεοκοπία της Ευρώπης



''Ο χρόνος τελειώνει πολύ γρήγορα. Θεωρώ ότι έχουμε στη διάθεσή μας μερικούς μήνες, που θα μπορούσαν να είναι εβδομάδες ή ακόμα και μέρες, πριν υπάρξουν πραγματικοί κίνδυνοι για την χρεοκοπία χώρας όπως η Ισπανία ή η Ιταλία που θα οδηγούσε σε χρηματοοικονομική καταστροφή και θα παρέσυρε τον τραπεζικό τομέα της Ευρώπης και της Νότιας Αμερικής'' δηλώνει στο Bloomberg ο επικεφαλής οικονομολόγος της Citigroup, Willem Buiter.

Ο ίδιος περιμένει το εως τώρα αδιανόητο, την ''μόλυνση'' δηλαδή χωρών όπως η Φινλανδία και η Αυστρία και κατηγορεί τους Ευρωπαίους ηγέτες και την Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα για αδράνεια.

Σχεδόν ταυτόχρονα, ένας άλλος τραπεζικός κολοσσός, η ελβετική UBS δημοσιεύει ανάλυση με τον χαρακτηριστικό τίτλο :''Το ευρώ έτσι όπως είναι τώρα, δεν θα έπρεπε να υπάρχει''.

Ρίζα του κακού κατά την τράπεζα είναι η στρεβλή δομή της ευρωζώνης και ως άμεσες λύσεις προτείνει την αλλαγή των ευρωπαικών συνθηκών και αύξηση των εξουσιών της Κομισιόν.

Στο καταφύγιο του χρυσού καταφεύγουν οι τράπεζες



Σε επίπεδα ρεκόρ φτάνουν οι μαζικές αγορές χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ.

Στην τελευταία έκθεση του World Gold Council αναγράφεται πως 148,4 τόνους χρυσού αγόρασαν οι τράπεζες το τελευταίο τρίμηνο, εκτοξεύοντας την τιμή του πολύτιμου μετάλλου.

Ο λόγος βέβαια είναι πως ο χρυσός, όπως σε όλες τις περιόδους κρίσης, θεωρείται ως το πιο ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο.

ΑΓΕΛΗ...

Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

Να δούμε ποιος «σωτήρας» θα προλάβει να κρυφτεί...

thumb
Του Σταύρου Χριστακόπουλου
«Σε περίπτωση που μια χώρα είτε δεν θέλει, είτε δεν μπορεί να εφαρμόσει τους κανόνες που διέπουν το κοινό νόμισμα, τότε της παρέχεται η δυνατότητα – σύμφωνα με τις ρυθμίσεις της Συνθήκης της Λισσαβώνας για την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση – να βγει από την ευρωζώνη, χωρίς όμως να εγκαταλείψει την Ε.Ε.». Αυτή η εξαιρετικά κρίσιμη για την Ελλάδα αναφορά υπάρχει στο κείμενο που υπερψηφίστηκε με πολύ μεγάλη πλειοψηφία από το συνέδριο των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών στη Λειψία.
Η «εθελοντική έξοδος» από το ευρώ, αλλά χωρίς απαραίτητα την έξοδο από την Ε.Ε., είναι η μεταρρύθμιση που θέλει να επιτύχει η Μέρκελ στην ευρωπαϊκή συνθήκη.
Μέχρι τώρα, για να βγει μια χώρα από το ευρώ, θα έπρεπε να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση – και κατά συνέπεια από το ευρώ. Η διαδικασία αυτή ήταν πολύ δύσκολα διαχειρίσιμη για κάθε κυβέρνηση της ευρωζώνης, υπό την έννοια ότι καμιά δεν θα άντεχε εύκολα, αρνούμενη το ευρώ, να κατηγορηθεί πως μετατρέπει τη χώρα της σε... Τρίτο Κόσμο. Όπως άλλωστε ισχυρίζεται και η επίσημη προπαγάνδα στη χώρα μας.
Αν ο σχεδιασμός της Μέρκελ περάσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τότε κάθε ηγεσία θα μπορεί ευκολότερα να αποσύρει – οικειοθελώς ή κατόπιν πίεσης – τη χώρα της από το κοινό νόμισμα. Ποιο είναι όμως το πρόβλημα των Γερμανών, το οποίο τους ωθεί στη «διευκόλυνση» της εξόδου;
Η ηγέτιδα της ευρωζώνης προσπαθεί, κατ' αρχήν, όπως έχει γράψει το «Π», να επιτύχει την αλλαγή των ευρωσυνθηκών προκειμένου να διευκολυνθεί η «τιμωρία» των δημοσιονομικά «απείθαρχων» ή αποτυχημένων χωρών μέσω του ευρωδικαστηρίου και της ενίσχυσης της Κομισιόν ως προς τη δυνατότητα εφαρμογής προγραμμάτων επιτήρησης, λιτότητας και συνολικής «αναδιάρθρωσης» των χωρών μέσω των «μεταρρυθμίσεων».
Κάτι σαν γενίκευση, αλλά και νομική κάλυψη σε εκτρώματα τύπου task force του Ράιχενμπαχ, ώστε να μην απαιτείται η δήθεν «πρόσκληση» εκ μέρους του προβληματικού κράτους - μέλους.
Προς το παρόν η Γερμανία αρνείται να δεχθεί τον εκβιασμό των αγορών που θέλουν σε πρώτη φάση την έκδοση ευρωομολόγου και σε δεύτερη τη μετατροπή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σε «πανωφόρι» της έσχατης στιγμής για το σύνολο του ευρωπαϊκού χρέους με την κοπή χρήματος, κάτι που θα οδηγούσε σε υποτίμηση το ευρώ και θα ακύρωνε τον σκοπό της ύπαρξής του.
Μα, αν η Γερμανία δεν θέλει ή δεν μπορεί να αποδεχθεί την εγγύηση του ευρωπαϊκού χρέους, τότε τι της μένει; Η κρίση δανεισμού, ύστερα από την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, έχει εισβάλει ορμητικά στην Ιταλία, κλυδωνίζει την Ισπανία και τη Σλοβενία και σειρά παίρνουν το Βέλγιο και, κυρίως, η Γαλλία. Αλλά και η χώρα της Μέρκελ, το αδιαμφισβήτητο αφεντικό της ευρωζώνης, κινδυνεύει να εξελιχθεί πολύ σύντομα στον μεγάλο ασθενή της Ευρώπης.
Ευρω-μπάχαλο
Μπροστά σε αυτή την απειλή, η οποία μπορεί να της στερήσει άλλη μια φορά το όνειρο της ευρωπαϊκής ηγεσίας, δεν μπορεί να κάνει τίποτε άλλο παρά να περιορίσει την ευρωζώνη στον... εαυτό της και στις χώρες που μπορούν να συνεχίσουν μαζί της ως δορυφόροι της. Εναλλακτικά μπορεί να την εγκαταλείψει, αλλά αυτή θα είναι, πιθανότατα, η τελευταία της επιλογή.
Πάντως η ευρωζώνη έχει ήδη χάσει την παλιά ελκτικότητά της. Μετά τις Τσεχία, Νορβηγία και Πολωνία, τώρα και η Ουγγαρία εμφανίζεται, παρά την προετοιμασία της επί χρόνια, δύσθυμη με το ενδεχόμενο να ενταχθεί στο – συνταρασσόμενο από την κρίση του – ευρώ.
Το προσωρινό Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) αποδεικνύεται ότι δεν μπορεί να παίξει τον ρόλο που του έχει ανατεθεί. Και μόνον η αποτυχημένη προσπάθειά του αυτές τις μέρες να βρει μέσω ομολόγου χρηματοδότηση 5 δισ. ευρώ – την οποία μείωσε στα 3 δισ., χωρίς όμως να μαζέψει ούτε αυτά – είναι ενδεικτική.
Εξ ίσου ενδεικτική είναι η απροθυμία ανερχόμενων μεγάλων οικονομιών του πλανήτη, όπως η Κίνα και η Βραζιλία, να ρισκάρουν το ρευστό τους σε μια υπόθεση εξαιρετικά παρακινδυνευμένη. Ακόμη και η Ρωσία, η οποία έχει σημαντικά συμφέροντα στην Ευρώπη ως μεγαλοπρομηθεύτρια ενέργειας, δεν ρισκάρει παρά 10 έως 20 το πολύ δισ. ευρώ σε ένα πηγάδι δίχως πάτο – και κυρίως... χωρίς εγγυήσεις.
Έτσι ο στόχος της ενίσχυσης του EFSF περιορίζεται στο κοροϊδιλίκι της μόχλευσης χωρίς να μπορεί να βρει πραγματικά λεφτά. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το ότι η Ιταλία, με δημόσιο χρέος 1,9 τρισ. ευρώ, θα πρέπει, εντός του 2012, να βρει κάπου 320 δισ. Πρόσφατα ρεπορτάζ μιλούν για δανεισμό 240 δισ. από το EFSF και το ΔΝΤ και άλλων 80 δισ. από τις αγορές.
Μόνο που, με το EFSF αναιμικό και το επιτόκιο του δεκαετούς δανεισμού πάνω από το 7% σήμερα και ακόμη μεγαλύτερο αργότερα, αυτό είναι μακρινό όνειρο.
Η ευρωζώνη μέχρι στιγμής αποδεικνύει ότι αδυνατεί να διαχειριστεί τον εαυτό της. Η Γερμανία με τη σειρά της δεν μπορεί να διαχειριστεί την κρίση του ευρώ και το μόνο που κάνει είναι να εφαρμόζει τη συνταγή της δολοφονικής λιτότητας, του πλήρους ελέγχου και της λεηλασίας των χρεοκοπημένων χωρών εκβιάζοντάς τις με επίσημη πτώχευση.
Γι' αυτό πριμοδοτεί τις δοτές «τεχνοκρατικές» κυβερνήσεις που θα διασφαλίσουν τα χρέη των χωρών και τα υπάρχοντά τους για λογαριασμό της – και προς εξευμενισμό των αγριεμένων αγορών. Όπως καλή ώρα στην Ελλάδα και την Ιταλία. Γι' αυτό ψάχνει εναγωνίως έναν πολιτικά «βελούδινο» μηχανισμό διάσπασης της ευρωζώνης. Πόσες πιθανότητες έχει να προλάβει τα χειρότερα; Όχι πολλές.
Και στην Ελλάδα; Παπαδήμος, Παπανδρέου, Σαμαράς, Βενιζέλος και λοιποί συγγενείς ορκίζονται σε ένα ευρώ που καταρρέει συμπαρασύροντας τα πάντα στην πτώση του. Μιλώντας ακόμη για ευημερία, σταθερότητα και ασφάλεια ακριβώς την ώρα που καμιά απ’ αυτές τις υποσχέσεις δεν είναι δυνατόν να διασφαλιστεί στο σημερινό πλαίσιο ούτε καν για χώρες πολύ ισχυρότερες από τη δική μας.
Ακόμη και η κυβέρνηση «ειδικού σκοπού», την οποία έχουν συστήσει παρεούλα με τους θαυμαστές και νοσταλγούς των χουντικών καθεστώτων του Μεταξά και του Παπαδόπουλου, υπό τις ευλογίες εργολάβων, καναλαρχών και άλλων, έναν κύριο στόχο έχει: να διασφαλίσει ότι το χρέος της Ελλάδας θα αλλάξει νομικό καθεστώς και η διαχείρισή του, μαζί με αυτήν της εθνικής περιουσίας και του συνόλου της οικονομίας, θα περάσει χωρίς αναταράξεις στα χέρια του Τέταρτου Ράιχ και της διεθνούς κερδοσκοπίας, η οποία ήδη πιάνει θέσεις ακόμη και στο χρέος νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
Το τέλος των ψευδαισθήσεων, όμως, δεν θα αργήσει για πολύ. Και τότε να δούμε ποιος «σωτήρας» θα προλάβει να κρυφτεί...

Σφαίρα σε παράθυρο του Λευκού Οίκου

Μια σφαίρα βρέθηκε σε θωρακισμένο τζάμι παραθύρου του Λευκού Οίκου και μια ακόμα σε μικρή απόσταση από αυτό

Μια σφαίρα βρέθηκε σε θωρακισμένο τζάμι παραθύρου του Λευκού Οίκου και μια άλλη βρέθηκε σε μικρή απόσταση από αυτό, μετέδωσε το βράδυ το τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο News 4 του NBC.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η ασφάλεια του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα ερευνά από την Παρασκευή σχετικά με μυστηριώδεις πυροβολισμούς που ακούστηκαν την ημέρα εκείνη κοντά στο Λευκό Οίκο.
Στο στάδιο αυτό της έρευνας πάντως, δεν μπορεί να συσχετιστεί το επεισόδιο της Παρασκευής με τον εντοπισμό των δυο σφαιρών στο Λευκό Οίκο, μετέδωσε το News 4.

Η ελληνική dream team που νίκησε τον καρκίνο



Η θαυματουργή ομάδα του Χάρβαρντ με επικεφαλής τον Δημήτρη Ηλιόπουλο

Mία από τις μεγαλύτερες νίκες ενάντια στην επάρατη νόσο πέτυχε μια ομάδα Ελλήνων επιστημόνων, βρίσκοντας ένα «όπλο» που εμποδίζει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων.

Η νέα τεχνική για τους όγκους στο ήπαρ και το πάγκρεας αναμένεται να σώσει πολλές ζωές.

Ύστερα από πολλά χρόνια ερευνών με επιμονή και υπομονή, η ελληνική dream team ανακάλυψε τα πρώτα αποτελεσματικά φάρμακα για τη θεραπεία του καρκίνου του παγκρέατος και του ήπατος που μέχρι σήμερα δεν άφηνε περιθώρια σωτηρίας σε όποιον είχε προσβληθεί, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Espresso.

Με επικεφαλής τον Βολιώτη καθηγητή του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, Δημήτρη Ηλιόπουλο, σε μια ομάδα που απαρτίζεται κυρίως από συμπατριώτες επιστήμονες, επιτεύχθηκε αυτό που μέχρι χρόνια θεωρούσαμε άπιαστο όνειρο.

«Με βάση τη μεθοδολογία που έχουμε αναπτύξει σε χρονικό διάστημα μικρότερο των δύο ετών έχουμε καταφέρει να βρούμε δύο καινούρια φάρμακα για τον καρκίνο του ήπατος και του παγκρέατος. Συγκεκριμένα ανακαλύψαμε ότι η μετορφίνη που είναι αντιδιαβητικό φάρμακο εμποδίζει αποτελεσματικά την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων του παγκρέατος», τόνισε ο Δημήτρης Ηλιόπουλος στην εφημερίδα, χαρίζοντας μας χαμόγελα υπερηφάνειας και χαράς.

Σε ότι αφορά τον καρκίνο του ήπατος, όπως ανέφερε ο διακεκριμένος επιστήμονας «σε συνεργασία με τον επίσης Βολιώτη γιατρό Γιώργο Πουλτσίδη, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ των ΗΠΑ, ανακαλύψαμε ένα καινούριο μόριο RNA το οποίο καταστέλλει τον καρκίνο του ήπατος σε πειραματόζωα και ετοιμαζόμαστε να ξεκινήσουμε στο άμεσο μέλλον και γι αυτό το μόριο κλινικές δοκιμές σε ασθενείς».

Ο κ. Ηλιόπουλος που από μικρό παιδί είχε ως όνειρο να ασχοληθεί με τον άνθρωπο, σημείωσε ότι δεν πρόκειται να σταματήσει εδώ. Ο ίδιος σκοπεύει μέσα στα επόμενα τρία με πέντε χρόνια να βρει όπλα για την καταπολέμηση και άλλων ασθενειών.

Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011

«Η Ελλάδα δεν εξαπάτησε την Ευρώπη για να μπει στην ΟΝΕ»

«Η Ελλάδα δεν εξαπάτησε την Ευρώπη για να μπει στην ΟΝΕ»
Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης με άρθρο του στη γαλλική εφημερίδα «Le Monde» απαντά στις κατηγορίες ότι η Ελλάδα εξαπάτησε την Ευρώπη για να μπει στην Ευρωζώνη.
Ο κ. Σημίτης υποστηρίζει πως οι δηλώσεις που είχε κάνει πρόσφατα ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί περί αλλοιωμένων στοιχείων της Ελλάδας για να ενταχθεί  στην ΟΝΕ, είναι εντελώς αβάσιμες. Μάλιστα ο πρώην πρωθυπουργός δίνει και μία απάντηση στη λέξη «λάθος» που χρησιμοποίησε ο κ.Σαρκοζί για την είσοδο της χώρας μας στην Ευρωζώνη τονίζοντας «η Ελλάδα εντάχθηκε στην ευρωζώνη με βάση την αξιολόγηση των στοιχείων του 1999. Το 2004 η νέα κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας προχώρησε σε αναδρομική μετατροπή των κανόνων λογιστικής εγγραφής των αμυντικών δαπανών».
Με αυτόν τον τρόπο ο κ.Σημίτης εξηγεί ουσιαστικά που διατέθηκαν τα κονδύλια για οπλικά συστήματα που παρελήφθησαν το 2004 και  μεταφέρθηκαν στον προϋπολογισμό προηγούμενης περιόδου κατά την οποία παραγγέλθηκαν.
«Εχει καταγγελθεί επανειλημμένως αυτή η απάτη που βασίστηκε σε πολιτικά κίνητρα» σημειώνει αναφορικά με τις αποφάσεις της κυβέρνησης του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή μετά το 2004. Ο κ.Σημίτης γράφει ακόμα πως «το έλλειμμα της Γαλλίας κατά την είσοδο στην ΟΝΕ το 1997 ήταν μεγαλύτερο από της Ελλάδας» καθώς ξεπερνούσε το 3,3% του ΑΕΠ και συνεπώς τις απαιτήσεις του Μάαστριχτ. Τέλος ο πρώην πρωθυπουργός καταλήγει «ας ελπίσουμε ότι οι ενστάσεις για τα στατιστικά στοιχεία θα δώσουν τη θέση τους σε πιο ώριμες σκέψεις».

Έρχονται απολύσεις και μετατάξεις εξπρές για 200.000 δημοσίους υπαλλήλους

Έρχονται απολύσεις και μετατάξεις εξπρές για 200.000 δημοσίους υπαλλήλους
Εκτός δημοσίου τομέα θα βρεθούν μέχρι το τέλος του έτους χιλιάδες μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι καθώς το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης προβλέπει απολύσεις και μετατάξεις μονίμου προσωπικού με μια διαδικασία εξπρές που αφορά 200.000 υπαλλήλους, χωρίς να υπάρχει η διέξοδος της εργασιακής εφεδρείας.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργού Δημήτρη Ρέππα, η αναδιοργάνωση του δημόσιου τομέα και των οργανικών θέσεων θα γίνει σε τρεις διαδοχικές φάσεις.
Στην πρώτη φάση, ως τις 25 Νοεμβρίου, οι αρμόδιες επιτροπές Αναδιοργάνωσης Δημοσίων Υπηρεσιών που έχουν συσταθεί θα ετοιμάσουν τις εισηγήσεις τους όπου θα περιγράφονται οι υπό κατάργηση υπηρεσιακές μονάδες αλλά και οι υπό ανακατανομή οργανικές θέσεις στις υπηρεσίες του υπουργείου και των νομικών προσώπων που εποπτεύει. Στη συνέχεια, ως τις 28 Νοεμβρίου θα πρέπει να στείλουν τα στοιχεία στο υπουργείο για να ετοιμαστούν οι υπουργικές αποφάσεις. Τέλος, μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου θα έχουν εκδοθεί οι υπουργικές αποφάσεις με βάση τις οποίες θα ανακατανέμονται οι οργανικές θέσεις που ανήκουν στο υπουργείο και τα νομικά του πρόσωπα. Οι υπουργικές αποφάσεις που θα εκδοθούν τον Δεκέμβριο θα περιλαμβάνουν και τις πλεονάζουσες οργανικές θέσεις, δηλαδή θέσεις που δεν είναι αναγκαίες και πηγαίνουν για κατάργηση.
Στη δεύτερη φάση έρχονται οι απολύσεις καθώς μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου θα έχουν εκδοθεί οι υπουργικές αποφάσεις που θα καθορίζουν ποιες από αυτές τις πλεονάζουσες οργανικές θέσεις μπορούν να καλύψουν κενά σε άλλα υπουργεία. Για τις υπόλοιπες οργανικές θέσεις, για τις οποίες δεν θα προκύψουν ελλείψεις σε άλλα υπουργεία και στα νομικά τους πρόσωπα, η εγκύκλιος του υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης προβλέπει ότι θα καταργηθούν. Η κατάργηση μιας οργανικής θέσης σημαίνει άρση της μονιμότητας και στην πράξη ισοδυναμεί με απόλυση του υπαλλήλου. Αξίζει να σημειωθεί, μάλιστα, ότι η εγκύκλιος δεν προβλέπει καμία δυνατότητα για μεταφορά αυτών των δημοσίων υπαλλήλων σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας.
Τέλος, στην τρίτη φάση της αναδιοργάνωσης, κάθε υπουργείο θα πρέπει να έχει εκδώσει αποφάσεις -μέχρι το τέλος του 2011- για όλες τις μονάδες του που θα αξιολογηθούν μέσα στο 2012.

Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2011

ΒΒC

Για σενάρια κατάρρευσης της ευρωζώνης προετοιμάζεται το Λονδίνο

 

Σε συνέντευξη του στο ΒΒC ο Ντειβιντ Κάμερον, επεσήμανε πως αν δεν γίνουν ουσιαστικές παρεμβάσεις, κυρίως από πλευράς Γερμανίας, η κρίση θα οδηγήσει μαθηματικά στην διάλυση της ευρωζώνης.

 

Προετοιμασμένη για το χειρότερο αναφορικά με την ολοένα επιδεινούμενη κρίση χρέους στην Ευρώπη δηλώνει πως είναι η κυβέρνηση της Βρετανίας. Σε συνέντευξη του στο ΒΒC ο Ντειβιντ Κάμερον, επεσήμανε πως αν δεν γίνουν ουσιαστικές παρεμβάσεις, κυρίως από πλευράς Γερμανίας, η κρίση θα οδηγήσει μαθηματικά στην διάλυση της ευρωζώνης. Ο βρετανός πρωθυπουργός τονίζει πως θα πρέπει το Βερολίνο να ξεφύγει από τις ιστορικές του αγκυλώσεις και να επιτρέψει στην ΕΚΤ να παίξει τον ουσιαστικό ρόλο που πρέπει να έχει μια Κεντρική Τράπεζα, στην άσκηση δημοσιονομικής πολιτικής. Να αποποιηθεί το ρόλο του διακοσμητικού θεσμού που της έχουν δώσει και με δραστικές παρεμβάσεις, όπως έκδοση ευρωομολόγου και εκτύπωση χρήματος, να πείσει τις αγορές πως η ευρωπαϊκή ηγεσία εννοεί σοβαρά τα περί διάσωσης του ευρώ με κάθε μέσο. Παράλληλα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης Κάμερον επεξεργάζεται εναλλακτικό σενάριο σε περίπτωση που συμβεί το απευκταίο: η κατάρρευση της ευρωζώνης. Ο υπουργός Οικονομικών, Τζορτζ Όσμπορν, επιχειρεί να περάσει το μήνυμα πως η κρίση του ευρώ είναι η κύρια αιτία επιβράδυνσης της βρετανικής οικονομίας, κάτι που απορρίπτεται από το Εργατικό Κόμμα, το οποίο κατηγορεί την  κυβέρνηση για απόπειρα χειραγώγησης των πολιτών ενώ η ίδια παραμένει αδρανής μπροστά στις δραματικές εξελίξεις.

Οι ελληνικές πετρελαϊκές «στρέφονται στο Ιράν για αργό», υποστηρίζει το Reuters... αλλά το ΑΠΕ δεν μας λέει γιατί!

Το παρακάτω άρθρο του ΑΠΕ αποκρύπτει εντελώς κάτι που αν το δημοσίευε γερμανική εφημερίδα θα ήταν πρώτο θέμα! Όπως μπορείτε να δείτε στο άρθρο του Reuters ο λόγος της στροφής των ελληνικών εταιριών προς το ιρανικό πετρέλαιο είναι ότι οι υπόλοιποι δεν μας δίνουν γιατί δεν πληρώνουμε (αυτό μας το μεταφράζει το ΑΠΕ) και γιατί φοβούνται επιστροφή μας στη δραχμή (αυτό δεν μας το μεταφράζει το ΑΠΕ).
Το άρθρο του Reuters ασχολείται κυρίως με το φόβο των εμπόρων πετρελαίου που συναλλάσσονται με ελληνικές εταιρίες, για την επιστροφή μας στη δραχμή και γι αυτό σκέφτονται να δημιουργήσουν χρηματοπιστωτικά προϊόντα με δραχμές για την προστασία τους σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας απ' το ευρώ. Ενδεικτικό του πνεύματος και της κεντρικής ιδέας του άρθρου, που είναι η έξοδος της Ελλάδος απ' το ευρώ είναι η φώτο που συνοδεύει το ίδιο άρθρο στους FT που όπως βλέπετε αριστερά είναι κέρματα δραχμών. Αυτά όμως δεν τα λέμε γιατί οι Άγγλοι είναι φίλοι μας... σε αντίθεση με την TUI πχ για την οποία ακούσαμε για κάποια επιστολή που κανείς όμως δεν είδε...

Διαβάστε και την λογοκριμένη "είδηση":

Στο ιρανικό αργό υποστηρίζει το Reuters πως έχουν στραφεί οι ελληνικές πετρελαϊκές εταιρείες, καθώς οι ανησυχίες για την ελληνική κρίση χρέους έχουν «κλείσει» τις υπόλοιπες αγορές. Το πρακτορείο υποστηρίζει, επικαλούμενο διάφορους trader στην αγορά, πως αν και οι ελληνικές εταιρείες δεν έχουν αθετήσει τις υποχρεώσεις τους, το ρίσκο θεωρείται μεγάλο και έχει οδηγήσει τους τελευταίους μήνες στο «πάγωμα» αγοράς αργού από Ρωσία, Αζερμπαϊτζάν και Καζακστάν.

Τα Ελληνικά Πετρέλαια διέψευσαν πως αντιμετωπίζουν δυσκολίες τέτοιου είδους, και η Motor Oil αρνήθηκε να σχολιάσει τις αναφορές του δημοσιεύματος.

Το βρετανικό πρακτορείο υποστηρίζει ότι το Ιράν έχει γίνει η έσχατη λύση για την κάλυψη της ελληνικής ζήτησης πετρελαίου, παρά τις πιέσεις Ουάσινγκτον και Βρυξελλών κατά των οικονομικών σχέσεων με την Τεχεράνη.

Υπενθυμίζεται πως οι ΗΠΑ έχουν ήδη προχωρήσει σε οικονομικές κυρώσεις σε βάρος του Ιράν που αφορούν ιδιαίτερα την αγορά πετρελαίου. Η ΕΕ δεν έχει ακόμη επιβάλει περιορισμούς, αλλά Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα πως οι Βρυξέλλες κινούνται προς αυτήν την κατεύθυνση.

Το Reuters επικαλείται δηλώσεις «πάνω από δύο δωδεκάδων trader» για το δημοσίευμα, που κάνουν λόγο και για απουσία τραπεζικής χρηματοδότησης που επιβαρύνει την κατάσταση: «Δεν μπορέσαμε να βρούμε τράπεζα πρόθυμη να χρηματοδοτήσει συμφωνία με αυτούς [τις ελληνικές εταιρείες]» δήλωσε ένας trader στο πρακτορείο.

Άλλος trader ανέφερε πως «το οικονομικό μας τμήμα αρνείται να συνεργαστεί μαζί τους, όχι επειδή δεν πληρώνουν, απλά ως μέτρο πρόληψης», ενώ τρίτος υποστηρίζει πως οι ίδιοι οι Έλληνες «δεν κρατούν μυστικό πως "επιβιώνουν" με ιρανικές ύλες».

Εκπρόσωπος των Ελληνικών Πετρελαίων διέψευσε το δημοσίευμα, αναφέροντας πως οι τύποι αργού που έχουν επεξεργάζονται «παραμένουν κατά κύριο λόγο οι ίδιοι τους τελευταίους μήνες». «Οι συμφωνίες προμηθειών μας βασίζονται αποκλειστικά σε εμπορικούς παράγοντες, και δεν παρεμβάλλονται άλλοι παράγοντες κανενός είδους» ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος των ΕΛΠΕ.

Σαρκοζί: Ο Παπανδρέου είναι μαλ..κας, ένας πραγματικός μαλ..κας

Σαρκοζί: Ο Παπανδρέου είναι μαλ..κας, ένας πραγματικός μαλ..κας
Ένα απίστευτο υβρεολόγιο κατά του πρώην πρωθυπουργού από τον γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί μπροστά στους υπουργούς του αποκαλύπτει η γαλλική εβδομαδιαία εφημερίδα «Le Canard enchaine».
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την γαλλική εφημερίδα, ο Νικολά Σαρκοζί είπε στους υπουργούς του μετά τη Σύνοδο Κορυφής των G20 στις Κάννες: «Ο Παπανδρέου είναι μαλ... (con), ένας πραγματικός μαλ... (connard). Μας τίναξε στον αέρα το G20. Στις Βρυξέλλες μας είχε πει ότι αποδέχεται το σχέδιο διάσωσης και στη συνέχεια πήγε και ανακοίνωσε ένα δημοψήφισμα χωρίς να μας ενημερώσει. Ηταν μια πισώπλατη μαχαιριά. Το απόλυτο σκάνδαλο. Και ύστερα από όλα αυτά, τώρα πρέπει να τον ευχαριστήσω κιόλας». Αν ισχύει αυτό που γράφει η εφημερίδα, θα είναι η πρώτη φορά που ξένος ηγέτης αναφέρεται με τέτοιο υποτιμητικό τρόπο για εν ενεργεία έλληνα πρωθυπουργό...
Ο γάλλος πρόεδρος, όπως αναφέρουν σήμερα τα ΝΕΑ, χρησιμοποιεί συχνά ύβρεις με τους συνεργάτες του, αλλά και όταν μιλά σε πολίτες. Είναι χαρακτηριστικό το περιστατικό του 2008 σε μια γεωργική έκθεση όπου, ενώ χαιρετούσε το κοινό, ένας πολίτης αρνήθηκε να του δώσει το χέρι του και ο Σαρκοζί του είπε κατάμουτρα: «Φύγε από εδώ παλιομαλ...» (Casse-toi pauvre con).

Μέρκελ: Η Γερμανία θα είναι στο πλάι του ελληνικού λαού


Η καγκελάριος Μέρκελ ευχήθηκε στον Λ. Παπαδήμο ‘καλή τύχη’ για την ανάληψη των πρωθυπουργικών του καθηκόντων. Στην επιστολή της η καγκελάριος διαβεβαιώνει τον πρωθυπουργό ότι η Γερμανία θα σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας.

 

Η Γερμανία θα είναι στο πλάι του έλληνα πρωθυπουργού και του ελληνικού λαού διαβεβαιώνει τον Λουκά Παπαδήμο η καγκελάριος Μέρκελ. Στη συγχαρητήρια επιστολή της η καγκελάριος Μέρκελ εύχεται στον πρωθυπουργό τύχη. «Σε μια δύσκολη εποχή για την Ελλάδα και την ευρωζώνη συνοδεύουν τον κ. Παπαδήμο μεγάλες ελπίδες και προσδοκίες», αναφέρει στην επιστολή της η καγκελάριος, προσθέτοντας ότι «εκείνος και η κυβέρνησή του καλούνται να αποφασίσουν και να εφαρμόσουν τα αποφασιστικά και αναγκαία μεταρρυθμιστικά μέτρα προκειμένου να βγάλουν την Ελλάδα από την κρίση».
Ο γάλλος πρόεδρος Σαρκοζί εξέφρασε την πεποίθησή του ότι ο κ. Παπαδήμος θα πάρει τα αναγκαία μέτρα προκειμένου η Ελλάδα να επιστρέψει στο δρόμο της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας και να διαδραματίσει και στο μέλλον πλήρη ρόλο σε μια ισχυρή και ενωμένη Ευρώπη. "Είμαι πολύ ικανοποιημένος από το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει τώρα μια σταθερή κυβέρνηση εθνικής ενότητας, που θα βγάλει με αποφασιστικότητα τη χώρα από τη δύσκολη θέση", δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

"Ο κατάλληλος άνθρωπος, αλλά το λάθος υπουργικό συμβούλιο"

Η ανάληψη πρωθυπουργικών καθηκόντων  από τον Λουκά Παπαδήμο σχολιάζεται θετικά από το σύνολο του γερμανικού τύπου. Η επίτευξη του σχηματισμού κυβέρνησης με τη συμμετοχή των κομμάτων της αντιπολίτευσης αντιμετωπίζεται με ανακούφιση. Και οι περισσότερες εφημερίδες αναφέρονται στον "ηράκλειο άθλο" τον οποίο αναμένει από τον πρωθυπουργό η Ελλάδα και η Ευρώπη. Η σύνθεση όμως της νέας κυβέρνησης αντιμετωπίζεται και με επικριτικά σχόλια. Η Berliner Morgenpost στο σχόλιο της με τίτλο "Ο κατάλληλος άνθρωπος, αλλά το λάθος υπουργικό συμβούλιο", παρατηρεί ότι στην κυβέρνηση βρίσκει κανείς παλιούς γνώριμους. Όπως φαίνεται η επιρροή του Παπαδήμου ήταν μικρή στον σχηματισμό κυβέρνησης, παρατηρεί η εφημερίδα. Στο σχόλιο αναφέρεται επίσης ότι εντός του ΠΑΣΟΚ έχει ξεκινήσει αγώνας διαδοχής του κ. Παπανδρέου και οι κύριοι διεκδικητές επεδίωξαν επίμονα να διατηρήσουν την υπουργική τους καρέκλα. Αναφέρονται ο κ. Βενιζέλος που θεωρείται το φαβορί για τη διαδοχή, ο κ. Λοβέρδος και η κα Διαμαντοπούλου. Ο κ. Παπαδήμος δεν κατάφερε να βάλει τεχνοκράτες στην κυβέρνηση του συμπεραίνει η εφημερίδα.
Επικρίσεις από άλλη οπτική γωνία διατυπώνει και η λαϊκή Bild σε δημοσίευμα με τίτλο "Στην Ελλάδα συγκυβερνούν και οι αντισημίτες" (σ.σ. σε πιστή μετάφραση: «Αυτοί που μισούν τους Εβραίους»).

Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2011

Αυτή είναι η νέα κυβέρνηση

Μετά από μαραθώνιες συζητήσεις και διαβουλεύσεις ανακοινώθηκε πριν λίγη ώρα η νέα...
κυβέρνηση. Δείτε τη:
Πρωθυπουργός:
Λουκάς Παπαδήμος
Αντιπρόεδροι της Κυβέρνησης:
Ευάγγελος Βενιζέλος και Θεόδωρος Πάγκαλος.
Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
Υπουργός: Δημήτρης Ρέππας.
Υφυπουργοί: Ντίνος Ρόβλιας και Παντελής Τζωρτζάκης.
Υπουργείο Οικονομικών
Υπουργός:  Ευάγγελος Βενιζέλος
Αναπληρωτές υπουργοί: Φίλιππος Σαχινίδης, Παντελής Οικονόμου
Υφυπουργός: Γιάννης Μουρμούρας
Υπουργείο Εσωτερικών:
Υπουργός: Αναστάσιος Γιαννίτσης
Αναπληρωτής Υπουργός: Φώφη Γεννηματά
Υφυπουργός: Πάρις Κουκουλόπουλος
Υπουργείο Εξωτερικών
Υπουργός: Σταύρος Δήμας 
Αναπληρώτρια Υπουργός: Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου
Υφυπουργός: : Δόλλης Δημήτριος
Υπουργείο Εθνικής Άμυνας
Υπουργός: Δημήτρης Αβραμόπουλος
Αναπληρωτής: Γιάννης Ραγκούσης Γιώργος Γεωργίου
Υφυπουργός: Κώστας Σπηλιόπουλος
Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας
Υπουργός: Μιχάλης Χρυσοχοΐδης
Αναπληρωτής Υπουργός: Σωκράτης Ξυνίδης
Υφυπουργός: Θάνος Μωραίτης, Άδωνις Γεωργιάδης
Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
Υπουργός: Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Αναπληρωτής Υπουργός: Νικόλαος Σηφουνάκης
Υφυπουργός: Ιωάννης Μανιάτης,
Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων
Υπουργός: Άννα Διαμαντοπούλου
Αναπληρωτής Υπουργός: Κώστας Αρβανιτόπουλος
Υφυπουργός: Παρασκευή Χριστοφιλοπούλου,
Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων
Υπουργός: Μάκης Βορίδης
Υφυπουργός: Ιωάννης Μαγκριώτης,
Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης
Υπουργός: Γεώργιος Κουτρουμάνης
Υφυπουργός: Γιάννης Κουτσούκος
Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Υπουργός: Ανδρέας Λοβέρδος
Υφυπουργοί: Δημήτρης Βαρτζόπουλος, Μιχάλης Τιμοσίδης, Μάρκος Μπόλαρης.
Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Υπουργός: Κώστας Σκανδαλίδης
Υφυπουργοί: Γιάννης Δριβελέγκας και Αστέριος Ροντούλης
Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Υπουργός: Μιλτιάδης Παπαϊωάννου
Υφυπουργός: Γιώργος Πεταλωτής
Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη
Υπουργός: Χρήστος Παπουτσής
Υφυπουργός: Μανώλης Όθωνας
Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού
Υπουργός: Παύλος Γερουλάνος
Υφυπουργός: Πέτρος Αλιβιζάτος και Γιώργος Νικητιάδης
Υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος:
Γιώργος Σταυρόπουλος

Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

Η σύσκεψη τελείωσε , ο κ. Παπαδήμος κατευθύνεται προς το προεδρικό μέγαρο





Reuters



Ευρώπη δύο ταχυτήτων σχεδιάζουν Γαλλία-Γερμανία

Πηγές της Ε.Ε αναφέρουν στο Reuters, ότι Γερμανοί και Γάλλοι αξιωματούχοι έχουν συζητήσει σχέδια για μια ριζική αναμόρφωση της Ευρώπης, με μια μικρότερη ευρωζώνη που θα αποτελείται από τον πυρήνα των ισχυρών κρατών μελών.
Tα σχέδια αυτά περιλαμβάνουν έξοδο των πιο αδύναμων κρατών μελών από το ευρώ και μια μεγαλύτερη ενοποίηση μεταξύ των κρατών του πυρήνα, συμπεριλαμβανομένης της φορολογικής και δημοσιονομικής πολιτικής.
Οι δύο ηγέτες, Άγκελα Μέρκελ και Νικολά Σαρκοζί, με δηλώσεις τους αποκαλύπτουν τα συγκεκριμένα σχέδια για μικρότερη ένωση. Η Γερμανίδα Καγκελάριος, είχε δηλώσει πως η κρίση χρέους της Ευρωζώνης έχει παρουσιάσει μια ευκαιρία αναδημιουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με έναν τρόπο που θα διασφαλίσει τη σταθερότητα των οικονομικών πολιτικών της ζώνης.
Από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος επανέλαβε χθες την άποψη του ότι η ένταξη της Ελλάδας στο ευρώ ήταν ένα λάθος, ενώ υπερασπίστηκε ένα μοντέλο δύο ταχυτήτων για την Ε.Ε. Το Reuters προσθέτει ότι ο κ. Σαρκοζί παρουσίασε ένα μοντέλο ενοποίησης της Ε.Ε, το οποίο θα αποτελείται από ένα σκληρό πυρήνα ομόσπονδων κρατών και μια εξωτερική περιφέρεια.
«Υπάρχουν 27 από εμάς. Είναι ξεκάθαρο, ότι τελικά θα συμπεριλάβουμε και τα Βαλκάνια. Θα είμαστε 32, 33 ή 34. Κανείς δεν πιστεύει ότι ο φεντεραλισμός, η πλήρης ενοποίηση, θα είναι δυνατή για 32, 33 ή 34 κράτη» σημείωσε.

Wikileaks: Η Γερμανία δεν έκανε τίποτα για να σώσει την Ελλάδα

Αποκαλυπτικό έγγραφό της Wilikeaks. Λανθασμένη και ανεύθυνη, σύμφωνα με τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στο Βερολίνο Philip D. Murphy, η στάση της Γερμανίας από το 2010 (Pic)
Έγγραφο του  Wikileaks και δημοσιεύεται στη Die Welt αποκαλύπτει τη "φοβερή άγνοια και λανθασμένες εκτιμήσεις" της γερμανικής κυβέρνησης  για την  αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης, τo χειμώνα του 2010.
Το αποκαλυπτικό έγγραφο είναι από τις  σημειώσεις του τότε αμερικανού πρεσβευτή στο Βερολίνο Philip D. Murphy, οι οποίες αναφέρονται στις ημέρες πριν και μετά τη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης το Φεβρουάριο του 2010.
Πριν από τη σύνοδο, γράφει ο αμερικανός διπλωμάτης, έγιναν πολλές συζητήσεις στους κόλπους της γερμανικής κυβέρνησης για την κατάσταση στην Ελλάδα. Το μοναδικό αποτέλεσμα τους, προσθέτει, ήταν η απόφαση του Βερολίνου να αποσιωπήσει όσο το δυνατόν περισσότερο την επικείμενη ελληνική καταστροφή έναντι των γερμανών πολιτών.

 Η γερμανική κυβέρνηση ήταν ευχαριστημένη που στη σύνοδο κορυφής της 11ης Φεβρουαρίου 2010, δεν αποφασίσθηκε οποιαδήποτε συγκεκριμένη βοήθεια για τη Ελλάδα.
"Η καγκελάριος Μέρκελ έδειχνε φανερά ανακουφισμένη, για το ότι δεν χρειάζεται ακόμη να εξηγήσει στους πολίτες, γιατί θα πρέπει να μεγαλώσει το δικό της χρέος-βουνό για να σώσει τους Έλληνες" προσθέτει.
Η εξήγηση, αλλά μόνο για τους Αμερικανούς, ήρθε από τον Wolfgang Merz,, έναν ανώτατο υπάλληλο του υπουργείου Οικονομικών, ο οποίος τούς δήλωσε ότι "θα ήταν πολύ παρακινδυνευμένο αν η βοήθεια άρχιζε αμέσως. Επιπλέον, το πακέτο σωτηρίας για την Ελλάδα θα μπορούσε να αποτελέσει προηγούμενο για άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία".
Την εποχή εκείνη, συνεχίζει το έγγραφο, οι γερμανοί ειδικοί δεν μπορούσαν να φανταστούν τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πακέτο βοήθειας. Λίγο αργότερα όμως τα γεγονότα τους διέψευσαν.
Το συμπέρασμα του αμερικανού πρεσβευτή: "Στην πραγματικότητα, η γερμανική κυβέρνηση, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και διάφοροι ιδιώτες οικονομολόγοι υποτιμούν τη σοβαρότητα των δυσχερειών της Ελλάδας και τις επιπτώσεις της στη σταθερότητα του ευρώ".

Έκλεισε η συμφωνία – Πρωθυπουργός ο Παπαδήμος


 

- Άρχισε η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών
- Κρατική τηλεόραση: πληροφορίες λένε ότι αναμένεται ο Λουκάς Παπαδήμος στο Προεδρικό Μέγαρο
- Πρώτος έφτασε ο Γ. Καρατζαφέρης - "Όλα καλά", είπε στους δημοσιογράφους
- Αντώνης Σαμαράς - "Είναι η τρίτη φορά που ήρθα ελπίζω να είναι η τελευταία"
- Πως κατέληξαν στην συμφωνία Παπανδρέου - Σαμαράς
- Ακόμα και σήμερα η ορκωμοσία του νέου πρωθυπουργού
- Παζάρια για τα υπουργεία

Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

Albrecht Ritschl: "Οι Έλληνες, αν θελήσουν, θα μας πάρουν και τα σώβρακα"

Το Spiegel μας έχει συνηθίσει σε δημοσιεύματα πολύ αρνητικά για την Ελλάδα. Δεν ξέρουμε τί …κρίση τους έπιασε, αλλά δημοσιεύει μιαν εκπληκτική συνέντευξη του Albrecht Ritschl, Wirtschaftshistoriker (καθηγητού Ιστορίας της Οικονομίας)...

Ο καθηγητής σε γενικές γραμμές:


•Χαρακτηρίζει αδικαιολόγητη τη συμπεριφορά των Γερμανών που συνοψίζεται στο “λεφτά θα πάρετε μόνο αν κάνετε αυτό που σας λέμε”.

•Θυμίζει τις μεγάλες χρεοκοπίες της Γερμανίας και υπενθυμίζει ότι το οικονομικό της θαύμα το οφείλει στις ΗΠΑ!

Θα έπρεπε αντίθετα να είμαστε ευγνώμονες, να εξυγιάνουμε την Ελλάδα με τα λεφτά μας. Αν εμείς εδώ παίξουμε το παιγνίδι των ΜΜΕ, παριστάνοντας τον χοντρό Εμίλ, που καπνίζει το πούρο του και αρνείται να πληρώσει, κάποτε κάποιοι θα μας στείλουν τους παλιούς λογαριασμούς, λέει και αφήνει ξερούς τους Γερμανούς!

ΟΛΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ:

Spiegel: Κυριε Ritschl η Γερμανία συζητάει αυτό τον καιρό για περαιτέρω οικονομική βοήθεια για την Ελλάδα σαν υπεράνω όλων ηθικολόγος. Η κυβέρνηση ενεργεί με ακαμψία σύμφωνα με τη ρήση : ¨λεφτά θα πάρετε μόνο αν κάνετε αυτό που σας λέμε¨. Είναι δίκαιη αυτή η συμπεριφορά;

Ritschl: Οχι, είναι απολύτως αδικαιολόγητη. 


Spiegel: Μάλλον δεν το βλέπουν έτσι οι περισσότεροι Γερμανοί.

Ritschl: Μπορεί, αλλά η Γερμανία έζησε τις μεγαλύτερες χρεοκοπίες της νεότερης ιστορίας. Την σημερινή οικονομική ανεξαρτησία της και τη θέση της ως Διδασκάλου της Ευρώπης την χρωστάει στις ΗΠΑ, οι οποίες μετά τον 1ο αλλά και τον 2ο Παγκόσμιο πόλεμο παραιτήθηκαν από το δικαίωμα τους για τεράστια χρηματικά ποσά. Αυτό δεν το θυμάται όμως κανείς.

Spiegel: Τι ακριβώς συνέβη τότε;

Ritschl: Η δημοκρατία της Βαϊμάρης κατόρθωσε να επιζήσει από το 1924 μέχρι 1929 αποκλειστικά με δανεικά, τα δε χρήματα για τις αποζημιώσεις του 1. Παγκοσμιου πολέμου δανείστηκε από τις ΗΠΑ. Αυτη η ¨δανειακή Πυραμίδα¨ κατέρρευσε με την κρίση του 1931. Τα χρήματα των δανείων των ΗΠΑ είχαν εξαφανιστεί, η ζημιά για τις ΗΠΑ τεράστια, οι συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία καταστροφικές.

Spiegel: Το ίδιο και μετά τον 2ο Παγκόσμιο πόλεμο; 


Ritschl: Η Αμερική τότε φρόντισε να μην θέσει κανείς από τους συμμάχους αξιώσεις για αποζημίωση. Εκτός από μερικές εξαιρέσεις, ματαιώθηκαν όλες οι αξιώσεις μέχρι μια μελλοντική επανένωση των Γερμανιών (ανατολικής και δυτικής). Αυτό ήταν πολύ ζωτικό για την Γερμανία, ήταν στην ουσία η οικονομική βάση του γερμανικού μεταπολεμικού θαύματος. Αλλά παράλληλα, τα θύματα της γερμανικής κατοχής ήταν αναγκασμένα να αποποιηθούν τα δικαιώματα τους για αποζημίωση, μεταξύ αυτών και οι Έλληνες. 


Spiegel: Στη σημερινή κρίση παίρνει η Ελλάδα από Ευρώπη και ΔΝΤ 110 δις και συζητιέται ένα πρόσθετο πακέτο, που θα είναι εξ ίσου μεγάλο. Πρόκειται δηλαδή για πολλά χρήματα. Πόσο μεγάλες ήταν οι γερμανικές χρεοκοπίες;

Ritschl Αναλογικά με την οικονομικη επιφανεια που είχαν οι ΗΠΑ κατά την εποχή εκείνη, τα γερμανικά χρέη της δεκαετίας του 30 ισοδυναμούν με το κόστος της κρίσης του 2008. Συγκριτικά, λοιπόν, τα χρέη της Ελλάδας είναι μηδαμινά.

Spiegel: Αν υποθέταμε ότι υπήρχε μια παγκόσμια λίστα για βασιλιάδες της χρεοκοπίας, ποιά θα ήταν η θέση της Γερμανίας;

Ritschl: Αυτοκρατορική. Σε σχέση με την οικονομική επιφάνεια της χώρας, η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος αμαρτωλός του 20ου αιώνα και πιθανόν της νεότερης οικονομικής ιστορίας. 


Spiegel: Ούτε η Ελλάδα δεν μπορεί να μας ανταγωνιστεί;

Ritschl:Όχι, η Ελλάδα παίζει ένα δευτερεύοντα ρόλο. Υπάρχει, βέβαια, το πρόβλημα του κινδύνου της μετάδοσης της κρίσης στις γνωστές ευρωπαϊκές χώρες. 


Spiegel: Η ομοσπονδιακή δημοκρατία της Γερμανίας θεωρείται ως ενσάρκωση της σταθερότητας. Πόσες φορές έχει χρεοκοπήσει η Γερμανία;

Ritschl: Εξαρτάται πως το υπολογίζει κανείς. Τον τελευταίο αιώνα τουλάχιστο τρεις φορές. Μετά την τελευταία στάση πληρωμών στη δεκαετία του 30, ανακουφίστηκε η Γερμάνια από τις ΗΠΑ με μια μείωση χρεών, η αλλιώς ένα „Haircut“, που ισοδυναμεί με ένα μεγαλόπρεπο Afro-Look που μετατρέπεται σε φαλάκρα. Από τότε κρατάει η χώρα την οικονομική λάμψη της, ενώ οι υπόλοιποι ευρωπαίοι δούλευαν σαν τα σκυλιά για να ορθοποδήσουν από τις καταστροφές του πολέμου και τη γερμανική κατοχή. Κι ακόμη το 1990 είχαμε επίσης μια στάση πληρωμών.

Spiegel: Πως είπατε;

Ritschl: Βεβαίως! Ο τότε καγκελάριος Kohl αρνήθηκε να υλοποιήσει τη Συμφωνία του Λονδίνου, του 1953. Η συμφωνία έλεγε ότι οι γερμανικές πολεμικές αποζημιώσεις στην περίπτωση της επανένωσης των Γερμανίων θα πρέπει να τεθούν υπό επαναδιαπραγμάτευση. Η Γερμάνια όμως δεν πλήρωσε αποζημιώσεις μετά το 1990 (εκτός πολύ λίγων) ούτε τα αναγκαστικά δανεια, ούτε τα έξοδα κατοχής. Η Ελλάδα είναι ένα από τα κράτη, που δεν πήραν δεκάρα.

Spiegel: Σε αντίθεση με το 1953, συζητείται επί του παρόντος η διάσωση της Ελλάδας, λιγότερο μέσω μιας μείωσης των χρεών και περισσότερο μέσω μιας παράτασης του χρόνου πληρωμής των κρατικών ομολόγων, δηλαδή μιας ήπιας αναπροσαρμογής των χρεών. Μπορούμε εδώ να μιλάμε για επαπειλούμενη χρεοκοπία;

Ritschl: Οπωσδήποτε. Ακόμη κι αν ενα κράτος δεν είναι εκατό τα εκατό ανίκανο να ικανοποιήσει τους πιστωτές του, μπορεί να είναι υπό χρεοκοπία. Ακριβώς όπως στην περίπτωση της Γερμανίας τη δεκαετία του 50, ειναι ψευδαίσθηση να πιστεύουμε ότι η Ελλάδα θα μπορέσει μόνη της να πληρώσει τα χρέη. Και όποιος δεν το μπορεί είναι εξ ορισμού χρεοκοπημένος. Τώρα θα έπρεπε να καθοριστεί, ποια χρηματικά ποσά είναι έτοιμοι οι πιστωτές να θυσιάσουν. Δηλαδή θα πρέπει να βρούμε ποιός θα πληρώσει το μάρμαρο. 


Spiegel: Το κράτος που πληρώνει τα περισσότερα είναι η Γερμανία.

Ritschl: Μάλλον κάπως έτσι θα πρέπει να γίνει. Αλλά ήμασταν στο παρελθόν πολύ ανέμελοι. Η βιομηχανική μας παραγωγή κέρδισε πολλά από τις υπέρογκες εξαγωγές. Οι αντιελληνικές θέσεις που προβάλλονται από τα ΜΜΕ εδώ είναι πολύ επικίνδυνες. Μην ξεχνάτε ότι ζούμε μέσα σε ένα γυάλινο σπίτι: Το οικονομικό μας θαύμα έγινε δυνατό αποκλειστικά και μόνο επειδή δεν αναγκαστήκαμε να πληρώσουμε αποζημιώσεις.

Spiegel: Η Γερμανία δηλαδή θα έπρεπε να είναι πιο συγκρατημένη;

Ritschl Η Γερμανία στον 20ο αιώνα άρχισε δυο πολέμους, τον δεύτερο δε τον διεξήγαγε ως πόλεμο αφανισμού και εξολόθρευσης και στη συνέχεια οι εχθροί της αποποιήθηκαν το δικαίωμα τους εν μέρει η και καθολικά για αποζημιώσεις. Το ότι η Γερμανία πραγματοποίησε το θαύμα της πάνω στις πλάτες άλλων ευρωπαίων δεν το έχουν ξεχάσει οι Έλληνες.

Spiegel: Τι εννοείτε;

Ritschl: Οι Έλληνες ξέρουν τα εχθρικά άρθρα και γνώμες στα γερμανικά ΜΜΕ πολύ καλά. Αν η διάθεση των Ελλήνων γίνει πολύ πιο επιθετική, μπορεί να αναβιώσουν οι παλιές διεκδικήσεις, αρχίζοντας από την Ελλάδα, και αν η Γερμανία ποτέ αναγκαστεί να πληρώσει, θα μας «πάρουν ακόμη και τα σώβρακα».

Θα έπρεπε αντίθετα να είμαστε ευγνώμονες, να εξυγιάνουμε την Ελλάδα με τα λεφτά μας. Αν εμείς εδώ παίξουμε το παιγνίδι των ΜΜΕ, παριστάνοντας τον χοντρό Εμίλ, που καπνίζει το πούρο του και αρνείται να πληρώσει, κάποτε κάποιοι θα μας στείλουν τους παλιούς λογαριασμούς.

Spiegel: Τουλάχιστον στο τέλος μερικές ηπιότερες σκέψεις: Αν μπορούσαμε να μάθουμε κάτι από τις εξελίξεις, ποια λύση θα ήταν η καλύτερη για την Ελλάδα και τη Γερμανία; 


Ritschl: Οι χρεοκοπίες της Γερμανίας τα περασμένα χρόνια το δείχνουν: Το λογικότερο είναι τώρα να συμφωνηθεί μια μείωση του χρέους. Όποιος δάνεισε λεφτά στην Ελλάδα, πρέπει να χάσει ένα μεγάλο μέρος τους. Αυτό θα ήταν καταστροφικό για τις τράπεζες, γι’ αυτό θα ήταν αναγκαίο ένα πρόγραμμα βοήθειας. Μπορεί αυτή η λύση να είναι ακριβή για τη Γερμανία, αλλά έτσι κι αλλιώς θα πρέπει να πληρώσουμε. Κι έτσι θα είχε και η Ελλάδα μια ευκαιρία για μια νέα αρχή. 


Λαγκάρντ: «Διακρίνω σύννεφα στον ορίζοντα»

 

Μια «χαμένη δεκαετία» φοβάται η Κριστίν Λαγκάρντ, προειδοποιώντας για το ενδεχόμενο η κρίση του ευρώ να μεταδοθεί στην παγκόσμια οικονομία.

 

Είμαστε αντιμέτωποι με την απειλή ενός «σπιράλ χρηματοοικονομικής αστάθειας» και μιας «χαμένη δεκαετίας», τόνισε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, μιλώντας ενώπιον εκπροσώπων του τραπεζικού κόσμου στο Πεκίνο.
Η Κριστίν Λαγκάρντ υπογράμμισε ότι εάν δεν ενεργήσει η διεθνής κοινότητα με θάρρος, η κρίση θα οδηγήσει στην υποχώρηση της παγκόσμιας ζήτησης. Η διευθύντρια του ΔΝΤ παραδέχθηκε ότι τα σχέδια της Ευρώπης για ένα νέο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας συνιστούν ένα βήμα στη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο είναι αβέβαιες οι προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας. «Διακρίνω σύννεφα στον ορίζοντα», και ιδιαίτερα στην ΕΕ και στις ΗΠΑ, είπε χαρακτηριστικά η κ.Λαγκάρντ.
Υπενθυμίζεται ότι αποστολή της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ είναι να αναζητήσει στηρίγματα για την ευρωζώνη στις αναδυόμενες οικονομίες του πλανήτη.
Η μετεξέλιξη αυτή του ΔΝΤ σε ένα είδος 'υψηλού ρυθμιστή' οφείλεται στην κρίση και δεν είναι λάθος η πρόθεση πολλών πολιτικών και κυβερνήσεων να προτάξουν το ΔΝΤ στη μάχη κατά της κρίσης. Διότι το Ταμείο μπορεί να διεκπεραιώσει αποστολές που δεν είναι σε θέση να διεκπεραιώσουν οι Γάλλοι ή οι Γερμανοί και η ΕΚΤ. Διαθέτει το κύρος και τα εργαλεία για να επιβάλει μέτρα σε διάφορες χώρες χωρίς να εκληφθεί αυτό σαν υπαγόρευση από τις χώρες-μέλη του, όπως π.χ. εκλαμβάνεται η στάση της Γερμανίας και της Γαλλίας στην Ευρώπη της κρίσης.
Στην Κίνα θα παραμείνει δύο ημέρες, ενώ χθες επισκέφθηκε τη Ρωσία. Κατά τις συνομιλίες που είχε με τον πρόεδρο Ντιμίτρι Μεντβέντεφ, η Κριστίν Λαγκάρντ ζήτησε να επενδυθεί ένα μέρος των ρωσικών κερδών από τις εξαγωγές πετρελαίου στην αγορά ομολόγων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας EFSF.

Τσίρκο ..medrano... το πολιτικό σκηνικό στην Ευρώπη!!

Παπανδρέου σε Σαρκοζί: «Είμαι εγώ τρελός και καταθλιπτικός;»


Με αφορμή τα... γαλλικά του Νικολά Σαρκοζί, ο Έλληνας πρωθυπουργός σήκωσε το τηλέφωνο και κάλεσε τα Ηλύσια Πεδία για εξηγήσεις.

«Τρελό και καταθλιπτικό» αποκάλεσε ο Γάλλος πρόεδρος τον Γιώργο Παπανδρέου σε προσωπική συζήτηση -που άκουσαν... όλοι οι δημοσιογράφοι- με τον Μπαράκ Ομπάμα και ο (απερχόμενος) Έλληνας πρωθυπουργός κάλεσε τον Γάλλο ηγέτη για εξηγήσεις.

Άγνωστο παραμένει μέχρι στιγμής πως δικαιολόγησε τα... αδικαιολόγητα ο «Σαρκό»...

Η άποψη Σαρκοζί για τον Γιώργο Παπανδρέου εκδηλώθηκε μόλις μια μέρα μετά τη συνάντηση στις Κάννες, όπου ο Γάλλος πρόεδρος και η Άνγκελα Μέρκελ στρίμωξαν στα... σχοινιά τον Έλληνα πρωθυπουργό για την απόφασή του σχετικά με τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Επισήμως...
Το πρωί της Τετάρτης, ο Γιώργος Παπανδρέου επικοινώνησε με τον Γάλλο πρόεδρο για να τον ενημερώσει για την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, τις συζητήσεις για τη νέα κυβέρνηση, ενώ συζητήθηκαν και οι εξελίξεις στην Ευρώπη και στην Ευρωζώνη.

Ο κ. Σαρκοζί, εξέφρασε την ιδιαίτερη εκτίμησή του για την μεταξύ τους συνεργασία καθώς και για το έργο που επιτέλεσε ο πρωθυπουργός και ζήτησε να συνεχιστούν οι προσωπικές επαφές και η στενή συνεργασία τους, αναφέρει η ανακοίνωση από το γραφείο του κ. Παπανδρέου.

Ο πρόεδρος της ΔΡΑΣΗΣ Στέφανος Μάνος για τον Λουκά Παπαδήμο

Ο κ. Παπαδήμος οφείλει στον Ελληνικό λαό μια σαφή εξήγηση: Τι ζήτησε προκειμένου να αναλάβει την προσφερθείσα πρωθυπουργία και τι του αρνήθηκαν. Ο Ελληνικός λαός δικαιούται να γνωρίζει την αλήθεια.

Ο Θεσσαλονικιός Βασίλης Σκουρής το νέο όνομα για Πρωθυπουργός

Σύμφωνα με πληροφορίες και από τα δυο στρατόπεδα, οι διαρροές περί Πελτσάνικου και Κακλαμάνη ήταν άλλη μια μπλόφα ως παραπέτασμα καπνού. Ο Ε. Βενιζέλος, αφού έκαψε μια και καλή την πιθανότητα να γίνει κάποτε πρωθυπουργός, έχει κάψει (ή έχει φάει) όλους όσους θα μπορούσαν να συμφωνήσουν τα δυο κόμματα. Φαίνεται όμως ότι στο όνομα του Βασίλειου Σκουρή, οι αντιστάσεις πέφτουν και όλα δείχνουν ότι θα είναι ο νέος πρωθυπουργός. Ο κος Β. Σκουρής, γεννημένος το 1948 στη Θεσσαλονίκη, είναι..
καθηγητής δημοσίου δικαίου και από το 2003 πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στο Λουξεμβούργο. Έχει διατελέσει 2 φορές υπηρεσιακός υπουργός εσωτερικών, δηλαδή προσωρινά και έως την διενέργεια εκλογών, το 1989 στην κυβέρνηση Γρίβα και το 1996 στην κυβέρνηση Σημίτη. Φαίνεται λοιπόν ότι θα τριτώσει η υπηρεσιακή του θητεία σε κυβερνητικές θέσεις. Στην Ευρώπη χαίρει εκτίμησης, για αυτό και το 2006 και το 2009 ανανεώθηκε η θητεία του. Σύντομα θα γνωρίζουμε εάν θα είναι τελικά αυτός ο νέος πρωθυπουργός κοινής αποδοχής. Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η ΝΔ δεν επιθυμεί να μην έχει κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους ως μέλη της νέας μεταβατικής κυβέρνησης.

Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2011

Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

Έλληνες κουράγιο…. Θα μας γ …..ουν!!

"Πρέπει να λυπηθούμε τους Έλληνες;"

H Ελλάδα στο μάτι του κυκλώνα. Συγκεντρώνει όλα τα βλέμματα της παγκόσμιας οικονομίας. Απειλεί την διάλυση της Ευρωζώνης. Πρέπει να λυπηθούμε την Ελλάδα ή να είμαστε θυμωμένοι μαζί της; διερωτάται το BBC
Το BBC φιλοξενεί και παρουσιάζει δυο εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις δύο εμπειρογνωμόνων που εκφράζουν την συμπάθεια και την αντιπάθειά τους στη χώρα.
"Δεν είναι η στιγμή να λυπηθούμε τους Έλληνες"
Υπάρχει ένα νέο δημοφιλές παιχνίδι στην Ευρώπη το οποίο ονομάζεται: "Γνωρίζετε ότι στην Ελλάδα;"
Γνωρίζετε ότι στην Ελλάδα κάθε βουλευτής έχει δικαίωμα να έχει επίσημο αυτοκίνητο;
Γνωρίζετε ότι υπάρχουν περισσότερες Porsche απ' ότι το δηλωμένο φορολογικό εισόδημα;
Με αυτές τις ερωτήσεις ξεκινά το άρθρο του το BBC πριν ζητήσει τη γνώμη των ειδικών.
Ο Nicholas Walton του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων υποστηρίζει πως δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να νιώσουμε συμπάθεια για τους Έλληνες.
Ο Walton ασκεί κριτική στον τρόπο με τον οποίο η Ελλάδα λειτούργησε μέσα στην ευρωζώνη κατηγορώντας τη χώρα μας πως αντί να χρησιμοποιήσει τα χαμηλά επιτόκια και τα πλεονεκτήματα της ενιαίας αγοράς προκειμένου να αναπτυχθεί οικονομικά, οι πόροι κατασπαταλήθηκαν σε πελατειακές σχέσεις και διαφθορά.
"Μαγείρεψαν τα βιβλία και πραγματοποίησαν ολυμπιακές επιδόσεις στη φοροδιαφυγή. Τώρα στην εποχή της ύφεσης, η ρωγμή που δημιουργήθηκε στην άκρη της ευρωζώνης απειλεί να γίνει η Χάρυβδη που μπορεί να καταπιεί όλο το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα".
"Οι Έλληνες αρχιτέκτονες της κακοδαιμονίας τους αλλά υποφέρουν"
Σε άλλο μήκος κινήται  ο Simon Tilford του Κέντρου για την Ευρωπαϊκή Μεταρρύθμιση, ο οποίος υποστηρίζει πως οι Έλληνες "έκαναν το αδύνατο μέσα σε δύο χρόνια", αναφερόμενος στις περικοπές που έγιναν στο δημόσιο τομέα και που είναι οι μεγαλύτερες που έχει πραγματοποιήσει ποτέ ανεπτυγμένη χώρα του κόσμου.
"Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι ίδιοι οι Έλληνες είναι οι αρχιτέκτονες της κακοδαιμονίας τους. Αλλά καμία οικονομία δεν μπορεί να τακτοποιήσει τα του οίκους της τη στιγμή που η οικονομία της βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση. Το αποτέλεσμα ήταν αυτό που βλέπουμε: μια ακόμη πιο βαθιά ύφεση".
Ο Tilford  ασκεί κριτική στον τρόπο με τον οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση χειρίστηκε την ελληνική κρίση θεωρώντας τη στρατηγική των δύο τελευταίων χρόνων εντελώς λανθασμένη. Θεωρεί ότι η Ελλάδα δεν θα πιάσει τους στόχους τη στιγμή που καλείται να περικόψει ακόμη περισσότερο τις δαπάνες της. Το αποτέλεσμα θα είναι να παραδώσουν την εθνική τους κυριαρχία σε ουσιώδη θέματα οικονομικής πολιτικής.
"Δεν έχω μεγάλη συμπάθεια για την ελληνική πολιτική ελίτ. Μπήκαν στην ευρωζώνη για καθαρά πολιτικούς λόγους- για να βρίσκονται στο τραπέζι των αποφάσεων, αγνοώντας την οικονομική πραγματικότητα και τις δυνατότητες της χώρας. Αλλά ο ελληνικός λαός υποφέρει και χρειάζεται τη συμπάθειά μας. Άλλωστε αν και η Βρετανία ήταν μέλος του ευρώ θα έπρεπε να κάνει μεγαλύτερες περικοπές από αυτές που κάνει τώρα. Σε μια τέτοια περίπτωση δεν θα θέλαμε να μας λυπηθούν;" καταλήγει με νόημα.