Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

Στην ανάδειξη του κέντρου της Θεσσαλονίκης στοχεύει το νέο ρυθμιστικό σχέδιο


Πλέγμα παρεμβάσεων για την ανάπλαση της συμπρωτεύουσας θα ανακοινώσει ο ΟΡΘΕ





Στις αρχές Φεβρουαρίου θα παρουσιαστεί το νέο ρυθμιστικό σχέδιο της Θεσσαλονίκης, ενώ μέσα στο επόμενο διάστημα θα δοθεί το δεύτερο κείμενο, που θα αφορά τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, για διαβούλευση  στους φορείς, στο κοινό της Θεσσαλονίκης και στο διαδίκτυο.

Σύμφωνα με πληροφορίες , μεταξύ των προτάσεων που θα προωθήσει η Εκτελεστική Επιτροπή του ΟΡΘΕ είναι η οριοθέτηση της οικιστικής εξάπλωσης, κάτω από την αρχή της συμπαγούς πόλης. Κριτήριο θα είναι η πληθυσμιακή πυκνότητα, προκειμένου η επέκταση της πόλης να περιοριστεί στα ήδη πολεοδομικά όρια, αξιοποιώντας περιοχές, οι οποίες θεωρούνται «νεκρές».

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι παλιές βιομηχανικές περιοχές, που σήμερα έχουν εγκαταλειφθεί, όπως το εργοστάσιο της Αγνό στη Σταυρούπολη. Μάλιστα, στην πρόταση για τη δημιουργία της συμπαγούς πόλης, εμπεριέχονται αναξιοποίητα κτήρια, όπως στην περιοχή της Βαλαωρίτου, τα οποία θα αναδιαρθρωθούν και θα δοθούν για χρήση.  Στόχος είναι να καταπολεμηθεί η ιδέα της μεγαλούπολης και της διάχυτης πόλης και από τον ένα νομό έως τον άλλον να υπάρχει ενδιάμεσος χώρος, που θα προκύπτει από το υφιστάμενο φυσικό περιβάλλον.

Στο μεταξύ, θα υπάρξει ένα πλέγμα παρεμβάσεων στον ιστό της πόλης με στόχο την ανάδειξη και τη δημιουργία μιας φυσιογνωμίας στην πόλη μέσω των μνημείων της, ενώ παράλληλα θα βελτιωθεί και η λειτουργικότητα της πόλης. Οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις θα προβλέπουν και την αξιοποίηση όλων των δημόσιων χώρων.

Παράλληλα, μεταξύ των στόχων του νέου ρυθμιστικού σχεδίου είναι η ανάπτυξη και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, οι οποίες θα προκύψουν μέσα από την καινοτομία, αλλά και των παρεμβάσεων, που θα έχουν αναπτυξιακό χαρακτήρα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η μετεγκατάσταση της ΔΕΘ, όπου ο χώρος που βρίσκεται σήμερα θα μετατραπεί σε χώρο πρασίνου, ενώ για τη μετεγκατάστασή του θα χρειαστεί να εργαστούν εκατοντάδες άνθρωποι.

Όπως τονίζουν καλά πληροφορημένες πηγές  , όλες αυτές οι παρεμβάσεις θα γίνουν με κύριο γνώμονα την ανάδειξη τόσο της πόλης όσο και της ευρύτερης περιοχής, στοχεύοντας παράλληλα στην εξωστρέφεια της Θεσσαλονίκης.

Εξάλλου, σε δηλώσεις της η υπουργός Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη, έχει τονίσει πως το Ρυθμιστικό Σχέδιο της Θεσσαλονίκης θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις, ώστε η Θεσσαλονίκη και η ευρύτερη περιοχή της, αξιοποιώντας τη γεωγραφική θέση της με τα νέα γεωπολιτικά δεδομένα, την ιστορικότητα και τον πολιτισμό της, καθώς και την πληθυσμιακή και οικονομική δυναμική της, να αναδειχθεί σε δυναμικό πόλο στο χώρο της νότιας Ευρώπης, της ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου